Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.01.2022. 16:36

Ocean Grazer 

Pohrana obnovljive energije na dnu mora

Ocean Battery je novi dizajn sustava za pohranu energije koji djeluje poput hidroelektrane na dnu mora.

Pohrana obnovljive energije na dnu mora

Koliko god obnovljivi izvori energije bili korisni, potrebno ih je poduprijeti sustavima za pohranu koji čuvaju energiju za vrijeme kada Sunce ne sja ili vjetar ne puše, a pri tome ne mislimo na klasične baterije jer su one skupe, gube kapacitet i stvaraju gubitke energije. Ocean Battery je novi dizajn sustava za pohranu energije koji djeluje poput hidroelektrane na dnu mora.

Razvijen od strane nizozemskog startupa Ocean Grazer, Ocean Battery je dizajniran za ugradnju na morsko dno u blizini morskih generatora obnovljive energije, poput vjetroturbina, plutajućih solarnih farmi i sustava za prikupljanje energije plime i valova. Sastoji se od tri komponente koje zajedno funkcioniraju po principu sličnom onom kod brana hidroelektrana.

dijagram

U morskom dnu zakopan je betonski rezervoar koji drži do 20 milijuna litara vode, pohranjene pod niskim tlakom. Sustav pumpi i turbina povezuje ovaj rezervoar s fleksibilnim mijehom na morskom dnu. Višak električne energije iz obnovljivih izvora može se iskoristiti za pumpanje vode iz rezervoara u mijeh. Kada je energija potrebna, mijeh se oslobađa i, potaknut pritiskom morske vode iznad njega, istiskuje svoju vodu natrag u rezervoar, okrećući turbine na putu za generiranje električne energije koja se dovodi u mrežu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ocean Grazer kaže da sustav ima učinkovitost između 70 i 80 posto, te bi mogao izvoditi neograničen broj ciklusa tijekom radnog vijeka većeg od 20 godina. Također je prilično skalabilan. Svaki betonski rezervoar ima kapacitet od 10 MWh, tako da dodavanje više njih može povećati ukupni kapacitet. Dodatne jedinice strojeva za pumpu i turbinu također se mogu dodati za povećanje izlazne snage, ako je brzo potrebno više energije.

U svakom slučaju ideja je doista intrigantna pa se nadamo da će uskoro izraditi neki prototip kako bismo vidjeli radi li se doista o funkcionalnoj inovaciji.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->