Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.05.2021. 12:39

Sophos 

Otkriveno stotine lažnih aplikacija za trgovanje dionicama

Istraživači su pronašli gotovo 200 lažnih Android i iOS aplikacija koje su se maskirale kao poznate kompanije za trgovanje.

Otkriveno stotine lažnih aplikacija za trgovanje dionicama

Istraživači Sophosa otkrili su 167 lažnih Android i iOS aplikacija za bankarenje, trgovanje dionicama i kriptovalutama koje vam mogu pokrasti teško zarađeni novac. Sophos je istragu proveo temeljem dojave jedne od žrtava koja je nasjela na prijevaru. Operacija prevaranata započela je na jednoj web stranici za traženje ljubavnih partnera (dating), na kojoj su prevaranti zavarali ljude da instaliraju aplikaciju za trgovanje kriptovalutama, a žrtve su nasjele zbog toga jer su dobile link koji je vodio na lažnu stranicu poznate tvrtke za trgovanje i investiranje GoldenWay. Lažna aplikacija je bila dostupna za Android i iOS operativni sustav.

Nakon instalacije aplikacije žrtve su dobile obavijest da kupe i prebace kriptovalute u svoj digitalni novčanik, a kada je zatražen transfer, žrtvin račun je blokiran.

Provodeći daljnju istragu Sophos je otkrio na stotine sličnih aplikacija za trgovanje. Većina njih izgleda jako slično kao legitimne aplikacije koje pripadaju uglednim financijskim institucijama, što je privuklo veliki broj žrtava.

U nekim slučajevima cyberkriminalci su se za distribuciju lažnih aplikacija koristili društvenim mrežama.

Istraživače je šokiralo što su lažne aplikacije uspjele zaobići sustave provjere u Apple App Storeu i Google Play trgovini, što je dodatno povećalo razmjere prijevara.

Aplikacije su dizajnirane kako bi iskoristile sve veći interes ljudi za aplikacijama za trgovanje. Žrtve su bile zaslijepljene povećanim interesom za kriptovalute i besplatnim ili jeftinim trgovanjem dionicama.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->