Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Vozačica od nule do stotke za manje od sekunde
Članak
Objavljeno: 13.09.2023. 11:29

ETH Zurich 

VIDEO: Vozačica od nule do stotke za manje od sekunde

Studenti ETH Zuricha oborili su svjetski rekord u ubrzanju sa svojim ručno izrađenim električnim trkaćim automobilom.

VIDEO: Vozačica od nule do stotke za manje od sekunde

Članovi kluba Academic Motorsports Club Zurich (AMZ) koji čine studenti s ETH Zuricha i Sveučilišta primijenjenih znanosti i umjetnosti u Luzernu, provodili su svaku slobodnu minutu radeći na svom električnom automobili koji su nazvali mythen, a sada je Guinnessova knjiga rekorda potvrdila da oborio prethodni svjetski rekord ubrzanja za električna vozila.

U švicarskom inovacijskom parkuu Duebendorfu, njihov je trkaći automobil ubrzao od nula do 100 km/h za samo 0,956 sekundi, postigavši ​​ovaj podvig na udaljenosti od samo 12,3 metra. a za volanom je bila članica tima Kate Maggetti. Time je prethodni svjetski rekord od 1,461 sekunde, koji je u rujnu 2022. postavio tim sa Sveučilišta u Stuttgartu, nadmašen za više od trećine, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Sve mythenove komponente, od tiskanih pločica (PCB) do kućišta i baterije, razvili su i optimizirali sami studenti. Zahvaljujući upotrebi laganog karbona i aluminijskog saća, trkaći automobil teži samo oko 140 kilograma, a motori s glavčinama na četiri kotača koje su studenti sami razvili i poseban pogonski sklop, daju vozilu impresivnu snagu od 240 kilovata, odnosno oko 326 konja.

 

imagePanorama.imageformat.carousel.865608672

"Ali snaga nije jedina stvar koja je važna kada se radi o postavljanju rekorda ubrzanja - učinkovit prijenos te snage na tlo također je ključan", kaže Dario Messerli, voditelj aerodinamike u AMZ-u. Konvencionalni bolidi Formule 1 to rješavaju aerodinamikom. Stražnje ili prednje krilo gura bolid na tlo. Međutim, ovaj učinak dolazi do izražaja tek kada automobil postigne određenu brzinu. Kako bi osigurao snažnu trakciju od samog početka, tim AMZ-a razvio je neku vrstu 'usisivača' koji drži vozilo na tlu usisavanjem.

image11.imageformat.slideshow.996152509

Tim AMZ-a već je dva puta postavio svjetski rekord ubrzanja za električne automobile, 2014. i ponovno 2016. Sljedećih godina njihov je rekord srušio tim sa Sveučilišta u Stuttgartu. Sada je svjetski rekord ponovno u švicarskim rukama, a studenti ETH Zurich uvjereni su da ga se više neće odreći u skorije vrijeme.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ETH Zurich AMZ
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->