Nalazite se
  • Pop Tech
  • Boeing radi hiperzvučni presretač
Članak
Objavljeno: 12.09.2023. 09:48

Glide Breaker 

Boeing radi hiperzvučni presretač

DARPA je odabrala Boeing za razvoj prototipa i provođenje testiranja leta nadolazećeg hipersoničnog presretača.

Boeing radi hiperzvučni presretač

Umjetnička ilustracija Glide Breakersa (lijevo) koji presreću nadolazeće hipersonične letjelice (desno). Photo credit: DARPA

Boeing će po narudžbi Američke vojne znanstvene agencije koja financira projekt s više od 70,5 milijuna dolara, razviti i testirati tehnologije za prototip hipersoničnog presretača za DARPA-in program Glide Breaker.

Boeing će izvršiti računalnu analizu dinamike fluida, testiranje u zračnom tunelu i procjenu učinaka interakcije aerodinamičkog mlaza tijekom testova leta.

"Hipersonične letjelice i projektili su među najopasnijim prijetnjama koje se brzo razvijaju s kojima se suočava nacionalna sigurnost", rekao je Gil Griffin, izvršni direktor u Boeing Phantom Works Advanced Weapons. "Usredotočeni smo na tehnološko razumijevanje potrebno za daljnji razvoj protuhipersoničnih sposobnosti naše nacije i obranu od budućih prijetnji."

Glide Breaker program namijenjen je razvoju budućih hipersoničnih presretača, koji bi mogli uništiti prijetnju koja putuje brzinom najmanje pet puta većom od brzine zvuka u gornjoj atmosferi.

HmjUbYzrivGoQYR3qrSN7T-970-80

Razvoj i testiranje pod vodstvom Boeinga pružit će temelj za buduće operativne presretače koji su sposobni obraniti se od ovih sofisticiranih hipersoničnih prijetnji koje se razvijaju, a pokazale su se posebno opasne u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Ova faza programa Glide Breaker odredit će kako čimbenici poput hipersoničnog protoka zraka i pokretanja mlaznih potisnika za navođenje letjelice i projektila utječu na performanse sustava pri ekstremnoj brzini i visini u reprezentativnom digitalnom okruženju", rekao je Griffin. "Radimo na vrhuncu onoga što je moguće u smislu presretanja iznimno brzog objekta u nevjerojatno dinamičnom okruženju."

Vezani sadržaji
Ključne riječi DARPA Boeing Glide Breaker
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->