Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Evo vam dodatnih 6 robotskih ruku
Članak
Objavljeno: 17.05.2023. 12:29

Jizai Arms 

VIDEO: Evo vam dodatnih 6 robotskih ruku

Pomalo bizarni robotski sustav Jizai Arms omogućuje vam da dobijete do 3 para dodatnih ruku.

VIDEO: Evo vam dodatnih 6 robotskih ruku

Egzoskeleti koji nam donose robotske protetske udove ili dodatnu potporu za obavljanje određenih zadataka, unaprijeđeni su novim sustavom pod nazivom Jizai Arms koji se razvili japanski znanstvenici i inženjeri sa Sveučilišta u Tokiju.

Sustav koji je nazvan prema tradicionalnim japanskim figuricama životinja "Jizai Okimono", sastoji se od ruksaka sa šest ugrađenih utičnica koji nosite na leđima. Na "ruksak" možete spajati do šest različitih vrsta zglobnih robotskih ruku koje su dizajnirane tako da njima upravljate svojim tijelom, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Japanski znanstvenici ne navode na koji se način točno upravlja s robotskim rukama, no navode da se koristi bežični daljinski upravljač.

Mada će vas te brojne dodatne ruke sigurno opteretiti s dodatnom težinom, znanstvenici kažu da sustav s četiri ruke dodaje 14 kg tereta, što nam ne djeluje zanemarivo, no navode da to ne bio trebalo predstavljati preveliki problem.

Prema kratkom opisu projekta nigdje se ne spominje točna primjena robotskih ruku u konkretnim zadaćama, već nam Jizai Arms djeluje više kao umjetnički projekt.

"Prošlo je pola stoljeća otkako je predložen koncept kiborga, a danas pozornost privlači istraživanje i razvoj digitalnog kiborgovog "slobodnog tijela" koje u potpunosti koristi nosivu tehnologiju, robotiku i tehnologiju upravljanja. Dizajniran za istraživanje interakcije između višestrukih tijela slobodnog oblika, ovo je nosivi sustav koji se sastoji od osnovne jedinice sa šest terminala i odvojivim robotskim rukama. Sustav je osmišljen kako bi omogućio društvenu interakciju između više korisnika, kao što je razmjena ruku i istraživanje moguće interakcije između digitalnih kiborga u kiborškom društvu", navode japanski znanstvenici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->