Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Danas iz svemira stiže poruka vanzemaljaca
Članak
Objavljeno: 24.05.2023. 15:34

Sign in Space 

VIDEO: Danas iz svemira stiže poruka vanzemaljaca

Svi ste pozvani da zajedno s globalnom zajednicom večeras dešifrirate poruku aliena.

VIDEO: Danas iz svemira stiže poruka vanzemaljaca

Dok traje potraga za inteligentnim vanzemaljskim životom i životom izvan Zemlje općenito, umjetnica Daniela de Paulis je u suradnji s institutom SETI, opservatorijem Green Bank i Europskom svemirskom agencijom, razvila projekt "simulirane" poruke aliena, koja bi neupućene astronome i radioamatere mogla dobro prodrmati.

Ulogu aliena u ovom projektu igra ExoMars Trace Gas Orbiter, satelit u orbiti Marsa, koji će nam poslati specijalni signal, a od javnosti i stručnjaka iz svih zemalja i kultura traži se dekodiranje i tumačenje poruke čiji se sadržaj već mjesecima drži pod ključem.

ExoMars_Trace_Gas_Orbiter

Poruku danas (24.5.2023.) možete čuti i vidjeti u live prijenosu Setija na YouTubeu putem ove poveznice u 20:15 sati po našem vremenu, odnosno u ovom videu.

Poruka je prvi put poslana svemirskoj letjelici iz ESA-inog  kontrolnog centra misije  u Darmstadtu u Njemačkoj 10. svibnja. Pohranjena je u memoriju letjelice, pretvorena u telemetrijske podatke i večeras će biti poslana natrag na Zemlju.

ESA navodi da ovaj eksperiment koji bi nas trebao natjerati da razmislimo o tome što bi nam alieni jednog dana mogli poručiti, neće utjecati na glavne zadaće Trace Gas Orbitera, koji proučava Marsovu atmosferu i nikakvi znanstveni podaci, opažanja ili operativno vrijeme nisu izgubljeni tijekom njegove uloge vanzemaljca.

Da smo doista primili izvanzemaljsku poruku, kako bismo je protumačili i što bi to značilo za čovječanstvo, samo su neka od pitanja koja nam ovim neobičnim projektom postavlja Daniela de Paulis.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ESA Alien ExoMars Trace Gas Orbiter
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->