Nalazite se
  • Pop Tech
  • SpaceX radi satelitsku komunikaciju za Space Force
Članak
Objavljeno: 29.09.2023. 11:38

Starshield 

SpaceX radi satelitsku komunikaciju za Space Force

Muskova svemirska tvrtka sklapa ugovor s američkim svemirskim snagama za satelitsku komunikaciju Starshield.

SpaceX radi satelitsku komunikaciju za Space Force

SpaceX je dobio ugovor vrijedan 70 milijuna dolara za US Space Force prema kojem će američkim svemirskim snagama pružiti satelitske komunikacije putem svog programa Starshield.

Tvrtka će učinkovito prenamijeniti svoju Starlink mrežu za vojnu upotrebu kao način pružanja sigurne satelitske mreže za vladine subjekte, a ugovor je sklopljen na godinu dana.

"SpaceX ugovor predviđa end-to-end uslugu Starshielda (putem konstelacije Starlink), korisničke terminale, pomoćnu opremu, upravljanje mrežom i druge povezane usluge", rekao je glasnogovornik Svemirskih snaga. Početna faza zahtijeva da US Space Force plati 15 milijuna dolara SpaceX-u do 30. rujna, a SpaceX će podržati 54 vojna "partnera misije" u svim ograncima Ministarstva obrane (DoD).

sx

Skupina američkih senatora nedavno je kritizirala akcije SpaceX-a u Ukrajini, nakon što je otkriveno da je Elon Musk odbio zahtjev Ukrajine za proširenje pokrivenosti Starlinkom kako bi se omogućio pomorski napad na Krim.

U postu objavljenom na X-u, Musk je napisao: "Starlink treba biti civilna mreža, a ne sudionik u borbi. Starshield će biti u vlasništvu američke vlade i pod kontrolom DoD Space Forcea", rekao je.

SpaceX je već ključni izvođač za Pentagon i osigurava vojsci lansiranje raketa. Prošle su godine Svemirske snage odobrile višekratni Falcon Heavy za nošenje američkih špijunskih satelita u orbitu. Ranije ove godine, SpaceX je dobio ugovor za pružanje neodređenog broja zemaljskih terminala Starlink za korištenje u Ukrajini.

Ukratko rečeno, čini se da Musk nije toliko zabrinut zbog korištenja svoje satelitske mreže za ratne svrhe, već će je rado dati vojsci… za pravu cijenu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->