Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Curenje metana u Velikoj Britaniji uočeno iz svemira
Članak
Objavljeno: 18.09.2023. 15:07

Sveučilište u Leedsu 

Curenje metana u Velikoj Britaniji uočeno iz svemira

Po prvi je puta curenje metana iz plinovoda u Velikoj Britaniji uočeno iz satelita u orbiti Zemlje.

Curenje metana u Velikoj Britaniji uočeno iz svemira

U ožujku ove godine otkriveno je veliko curenje stakleničkog plina metana iz cjevovodu u blizini engleskog grada Cheltenhama. Znanstvenici Sveučilišta u Leedsu koji su prvi otkrili curenje, kažu da je količina metana koja je procurila u atmosferu mogla napajati 7500 domova godinu dana.

Po prvi puta je ovo veliko curenje metana bilo vidljivo iz svemira zahvaljujući satelitima GHGSat-a, koji su dizajnirani upravo za praćenje emisija stakleničkih plinova.

Nakon otkrića curenja iz svemira, znanstvenici sa Sveučilišta Royal Holloway iz Londona potvrdili su ovaj nemili događaj mjerenjima na Zemlji.

Tvrtka Wales and West Utilities u čijem je vlasništvu plinovod rekla je da je svjesna curenja i da je u trenutku otkrića curenja satelitom, već bila u procesu dobivanja potrebnih dozvola za zamjenu dijelova plinovoda.

Mada ni njima točan uzrok curenja nije jasan, rekli su da curenje metana u plinovodima nije neuobičajeno zbog stare infrastrukture.

GHGSat ima devet satelita u svojoj konstelaciji, koji orbitiraju na 500 km iznad Zemlje i sadrže neke od uređaja najveće rezolucije koji mogu vidjeti plinove u rezoluciji od 25 metara.

Znanstvenici vjeruju da će praćenje emisija stakleničkih plinova uz pomoć satelita imati veliku ulogu o borbi protiv onečišćenja atmosfere.

Vezani sadržaji
Ključne riječi metan GHGSat
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->