Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Francuska tvrdi da iPhone 12 emitira preveliko zračenje
Članak
Objavljeno: 14.09.2023. 13:36

Zaustavili prodaju

Francuska tvrdi da iPhone 12 emitira preveliko zračenje

Francuska vlada obustavila je prodaju uređaja zbog brige da iPhone 12 emitira razinu radijacije višu od dopuštene

Francuska tvrdi da iPhone 12 emitira preveliko zračenje

Agencija za nacionalne frekvencije (ANFR) francuske vlade je izjavila da će poslati agente u Apple trgovine kako bi provjerila jesu li uređaji u prodaji te je zaprijetila povlačenjem svih iPhone 12 uređaja u opticaju ako tvrtka ne riješi problem. Apple tvrdi da njihovi telefoni udovoljavaju međunarodnim smjernicama o zračenju.

Samo nekoliko sati prije nego što je Apple predstavio iPhone 15 na svojem događanju „Wonderlust“, regulator za zračenje u Francuskoj objavio je da su iPhone 12 uređaji privremeno povučeni s francuskog tržišta „zbog nepoštivanja tih uređaja europskih propisa“. ANFR je izjavila da su testovi pokazali da je stopa „specifične apsorpcije“ telefona, koja mjeri razinu elektromagnetskih valova apsorbiranih u ljudskom tijelu, premašila granice koje je postavila Europska unija.

EU standardi postavljaju dopuštene razine zračenja niže od standarda u Aziji i Sjevernoj Americi iz opreza, u tipičnom korisnički orijentiranom europskom regulatornom načinu. Barrot je Le Parisienu izjavio da je EU standard „deset puta niži od razine emisija koje, prema znanstvenim istraživanjima, mogu imati posljedice za korisnike“.

ANFR je utvrdio da specifična apsorpcija iPhonea 12 prelazi zakonski limit na udaljenosti od pet milimetara, testiranje postavljeno kako bi repliciralo izloženost zračenju kada je telefon u ruci ili u džepu hlača. Na udaljenosti na kojoj biste očekivali da se telefon nalazi u džepu jakne ili torbi, zračenje od iPhonea 12 nalazi se unutar zakonskih ograničenja.

Apple je Reutersu izjavio da je iPhone 12 certificiran kao usklađen s globalnim standardima zračenja od strane više međunarodnih organizacija.

Čini se da problem nije inherentan dizajnu uređaja. Jean-Noel Barrot, državni tajnik za digitalnu ekonomiju Francuske, koji nadgleda ANFR, navodno je rekao Reutersu da bi ažuriranje softvera moglo riješiti problem. „Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dva tjedna“, rekao je Barrot. „Ako to ne učine, spreman sam naložiti povlačenje svih iPhonea 12 u opticaju. Pravilo je isto za sve, uključujući i digitalne divove“. Barrot je izjavio da očekuje da će nalaz ANFR-a izazvati „lavinu“ sličnih akcija drugih zemalja u EU.

Prije nego što svoj iPhone zabijete u beton, važno je razumjeti da većina elektroničkih uređaja emitira zračenje. Riječ „zračenje“ često asocira na mentalne slike gljivastih oblaka, ali zračenje je samo naziv za energiju koja putuje kroz prostor, i nije nužno opasno. Sve vrste zračenja nisu „ionizirajuće“ zračenje, ona vrsta koja može istopiti kožu ili mijenjati vaš DNK na visokim razinama. Na primjer, toplina koju ispušta svijeća je oblik zračenja i sigurna je na udaljenosti od nekoliko centimetara.

Mobilni telefoni komuniciraju putem mikrovalova, istih frekvencija koje koristi WiFi i mikrovalna pećnica u vašoj kuhinji, kako sugerira ime. (To objašnjava smetnje koje ponekad čine da vaš glas zvuči kao robot tijekom telefonskih poziva, ili zašto WiFi gubi signal u nekim kućama kada zagrijete svoj ručak.).

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->