Nalazite se
  • Pop Tech
  • Perseverance Rover postavio novi rekord brzine na Marsu
Članak
Objavljeno: 27.09.2023. 11:13

NASA

Perseverance Rover postavio novi rekord na Marsu

Impresivan hod kroz gusti teren prekriven kamenjem najnoviji je u rastućem nizu postignuća za rover.

Izvor: NASA

Perseverance rover NASA-e, opremljen naprednim računalnim pilotom poznatim kao AutoNav, ostvario je značajne uspjehe na površini Marsa, postavljajući nove rekorde od svog slijetanja u veljači 2021.

U putovanju od 26. lipnja do 31. srpnja, Perseverance je prešao udaljenost od 759 metara kroz područje nazvano Snowdrift Peak. Izvanredno, ovaj pothvat ostvaren je u otprilike trećini vremena koje bi bilo potrebno drugim NASA-inim roverima za Mars, prema priopćenju agencije.

Rover se također morao zaustavljati dvaput radi potreba znanstvene misije, a udaljenost od 759 metara koju je Perseverance prešao uz pomoć autopilota AutoNav novi je rekord za najdužu vožnju na Marsu na autopilotu. 

Tyler Del Sesto, zamjenik voditelja planiranja za rover Perseverance u NASA-inom Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Kaliforniji, istaknuo je izazove ovog terena. „Bio je puno gušći od svega s čime se Perseverance susreo prije - jednostavno pretrpan ovim velikim kamenjem“, rekao je Del Sesto. Umjesto da ide na obilazak koji bi trajao tjednima, tim je „jednostavno krenuo ravno“.

pia24319_09_touchdown_2000

Mogućnosti sustava AutoNav, koji pomaže roveru u smanjenju vremena vožnje između područja znanstvenog interesa, detaljno su opisane u članku objavljenom u srpanjskom broju časopisa Science Robotics. Del Sesto, koji je sedam godina radio na softveru za AutoNav rovera Perseverance, napomenuo je da je putovanje rovera kroz Snowdrift Peak bilo otprilike 12 soli, ili marsovskih dana, brže nego što bi to postigao rover Curiosity.

„Naš rover je savršen primjer stare poslovice 'dva mozga su bolja od jednog'“, rekao je Vandi Verma, glavni autor članka i glavni inženjer misije za robotske operacije u JPL-u, u priopćenju za medije. „Perseverance je prvi rover koji ima dva računalna mozga koji rade zajedno, omogućavajući mu da donosi odluke u hodu“.

Ova sposobnost dva mozga omogućila je Perseveranceu postavljanje drugih rekorda, uključujući dnevnu udaljenost vožnje od 347,7 metara.

Dok Perseverance rover nastavlja svoja istraživanja, suočava se s novim izazovima. 7. rujna rover je započeo svoju četvrtu znanstvenu kampanju, navigirajući „Mandu Wall“, greben bogat karbonatima koji bi mogli pružiti uvide u okolišnu povijest Crvenog Planeta i potencijalne znakove drevnog mikrobnog života. Jedan član tima istaknuo je evoluirajuću prirodu istraživanja rovera, napominjući da su dani jednostavnog promatranja značajki Marsa za buduću referencu prošli.

Doista, marsovski roveri su dogurali daleko od 1997. godine. Od rovera Sojourner veličine mikrovalne pećnice, koji se morao zaustaviti svakih 13 centimetara, do rovera Spirit i Opportunity veličine golf kolica, koji su se zaustavljali svakih 0,5 metara, evolucija je bila očita i postojana. Curiosity, koji je sletio 2012. godine, dobio je nadogradnju softvera za pomoć u donošenju odluka tijekom vožnje, ali napredna tehnologija Perseverancea, uključujući brže kamere i posebno računalo za obradu slika, izdvaja ga od drugih.

Del Sesto je odao počast nasljeđu prethodnih rovera, rekavši: „Naravno, svi na timu znaju da smo dosegli ovu razinu izvedbe stajanjem na ramenima divova. Sojourner, Spirit, Opportunity i Curiosity bili su pioniri“.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->