Nalazite se
  • Pop Tech
  • Getty Images otišao u vode generativnog AI-a
Članak
Objavljeno: 26.09.2023. 11:31

Generator slika

Getty Images otišao u vode generativnog AI-a

Tvrtka za stock fotografije Getty Images udružila se s firmom Nvidia kako bi izgradila AI generator slika. 

Getty Images otišao u vode generativnog AI-a

Izvor: Screenshot gettyimages.com

Ranije ove godine, pružatelj usluga stock-fotografija Getty Imagestužio je tvrtkuStability AI zbog onoga što je Getty tvrdio da je zloupotreba više od 12 milijuna fotografija Getty Imagesa u treningu AI alata za generiranje fotografija tvrtke Stability, nazvanog Stable Diffusion.

Sada Getty Images objavljuje vlastiti alat za generiranje fotografija pomoću umjetne inteligencije, koji će biti dostupan svojim komercijalnim korisnicima. I za to koristi velikog igrača: Nvidia.

Alat se jednostavno naziva Generative AI by Getty Images i plaćen je na web stranici Getty.com. Također će biti dostupan putem API-ja, tako da korisnici Getty Imagesa mogu integrirati alat u druge aplikacije. Namijenjen je isključivo komercijalnoj upotrebi; na primjer, foto urednik ili marketinški stručnjak može trebati pronaći generičku sliku tenisice ili pametnog telefona, i umjesto da koristi običnu stock fotografiju, mogu potaknuti alat da generira nešto novo. (Getty je rekao da ne očekuje da će ga koristiti novinske organizacije.)

Getty AI alat je potpuno obučen na fotografijama Getty Imagesa - stotinama milijuna njih - i koristi modelnu arhitekturu tvrtke Nvidia, Edify. Izvršni direktor Getty Imagesa, Craig Peters, kaže da zbog partnerstva tvrtke s tvrtkom Nvidia "Imali smo praktički neograničene grafičke procesorske jedinice, što je nešto što danas gotovo nitko nema. Mogli smo proći kroz brojne, brojne treninge s Nvidijom i njihovim timom kako bismo to usavršili".

Peters kaže da Getty ne plaća pristup njihovoj tehnologiji, niti Nvidia plaća Getty za njen sadržaj. "Mi smo partneri. Samo partneri."

Lansiranjem ovog alata, Getty se natječe s konkurentskom tvrtkom Shutterstock, koji se partnerirao s OpenAI-om kako bi omogućio ovom potonjem da trenira svoje modele Dall-E na Shutterstockovim slikama; kao i s tvrtkom Adobe, koja je nedavno integirala svoj alat za generativnu umjetnu inteligenciju, Firefly, u Photoshop. Prema web stranici Adobea, Adobe Firefly je obučen na "stotinama milijuna visokih rezolucija Adobe Stock slika, sadržaju s otvorenim licencama i javnom domenom gdje je isteklo autorsko pravo".

Dozvola umjetnika

Gettyjev ulazak u bazen umjetne inteligencije za fotografije postavlja pitanja o etici treniranja AI modela na više od dva desetljeća vrijednih fotografija fotografa i o tome kako će tvrtke koje istražuju ovaj poslovni model na kraju platiti tim fotografima.

Što se tiče licenciranja, Peters tvrdi da je Gettyjev generator AI fotografija drugačiji od drugih alata za obradu slika pomoću umjetne inteligencije jer je Getty osigurao pravne dozvole za slike koje se koriste za obuku modela. "To je komercijalno čisto, što nam omogućava da stojimo iza toga 100 posto", kaže on. "Dakle, ako želite koristiti generativnu umjetnu inteligenciju kako biste bili kreativniji i istraživali različite granice, Getty Images je jedina ponuda koja je potpuno zaštićena." To znači da ako kupac preuzme i koristi AI-generiranu Getty sliku, a Gettyjev suradnik primijeti da izgleda vrlo slično njihovom originalnom umjetničkom djelu, Getty jamči kupcu da su pokriveni Gettyjevim ugovorima o besplatnom korištenju slika.

Getty je također objavio u priopćenju za medije da će korisnici koji koriste ovaj alat imati pravo na neprekidno, svjetsko, neisključivo korištenje slika i da se novi sadržaj generiran AI-em neće dodavati u postojeće knjižnice Gettyjevog sadržaja za druge korisnike.

Peters kaže da će fotografi koji doprinose na platformi biti nadoknađeni za svako uključivanje njihovog sadržaja u skup podataka za obuku AI-a. Korisnici će plaćati pretplatu temeljenu na broju "generativnih poziva" koje obave - odnosno, koliko slika žele generirati - i fotografi će biti plaćeni iz tog fonda. "Plaćamo oko 30 centi za svaki dolar koji generiramo, tako da će to biti dosljedno", kaže Peters.

Ono što nije jasno, ne samo za Getty Images, već općenito za AI alate za generiranje fotografija, jest točno koje će fotografije (iz milijuna ili milijardi) u skupu podataka za obuku biti zaslužne za novu generiranu sliku. Takva pitanja izazivaju izazove u vezi s pravednom naknadom.

Kada je upitan kako će Getty identificirati skup doprinosnika za svaku generiranu sliku, Peters kaže: "[Mi] to ne radimo. Postoje tehnologije koje tvrde da to mogu, ali ne mogu. Napravit ćemo raspodjelu temeljenu na dvije dimenzije: Količina sadržaja koji ste doprinijeli skupu podataka za obuku i izvedba tog sadržaja tijekom vremena".

"Dakle, mislim da smo temeljno različiti od 90 posto drugih [AI foto] alata koji jednostavno ukradu sadržaj i koriste ga", dodao je Peters.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->