Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.01.2023. 10:33

Microsoft 

Windows 12 će biti na pogon umjetne inteligencije

Microsoft se priprema razviti novi koncept operativnog sustava u kojem će AI imati vodeću ulogu.

Windows 12 će biti na pogon umjetne inteligencije

Najnoviji Microsoftov operativni sustav Windows 11 već sadrži mnoge značajke koje koriste umjetnu inteligenciju, no idući OS, bez obzira zvao se Windows 12 ili nekako drugačije, u potpunosti će biti pogonjen AI-jem.

Glavni direktor za proizvode u Microsoftu Panos Panay je na AMD-ovoj keynote konferenciji na CES-u govorio o integraciji umjetne inteligencije u Windowse, objašnjavajući da će sve što ekipa iz Redmonda radi na operativnom sustavu biti ponovno osmišljeno kako će umjetna inteligencija preuzeti primat.

Pored toga Panay je ukazao da će se Microsoft još više posvetiti razvoju snage "oblaka", što bi trebalo značiti da će Windowsi sve manje zadaća obavljati na lokalnim strojevima, a sve više crpiti podatke za rad aplikacija uz pomoć moćnih AI algoritama koji će raditi na virtualnim strojevima i serverima u oblaku.

"AI će izmisliti način na koji radite sve na Windowsima, doslovno. Zamislite jezične modele, modele kodne generacije, modele slika. Ovi modeli su tako snažni, tako divni, tako korisni, osobni. Ali oni su također vrlo računalno intenzivni, pa to nismo mogli učiniti prije. Nikad prije nismo vidjeli ovakva intenzivna radna opterećenja u ovoj mjeri, a ona su upravo ovdje. Trebat će operativni sustav koji briše granicu između oblaka i "edgea", a to je ono što upravo radimo”, rekao je Panay, koji nije precizirao hoće li AI pogoniti Windows 12 ili neki potpuno novi OS za budućnost.

Prema dosadašnjim glasinama i informacijama iz "povjerljivih izvora upoznatih s materijom", Microsoft namjerava lansirati Windows 12 2024. ili 2025. godine, a rad na novom OS-u je navodno već duboko u tijeku.

Izlazak Windowsa 12 u 2025. godini je prilično logičan jer će u toj godini Microsoft umiroviti Windowse 10.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Microsoft AI Panos Panay Windows 12
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->