Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.05.2024. 16:45

TSMC 

Samouništenje tvornica u slučaju kineske invazije

TSMC je u svoje strojeve ugradio daljinsko samouništenje kako bi u slučaju kineske invazije na Tajvan postali neupotrebljivi.

Samouništenje tvornica u slučaju kineske invazije

Na relaciji Tajvana i Kine već dugo traju napetosti koje bi jednog dana mogle prerasti u otvoreni sukob ukoliko bi Kina odlučila okupirati otok za koji smatra da je njezin teritorij.

Jedan od najvećih proizvođača čipova na svijetu, tajvanski TSMC i njegov najveći partner Sjedinjene američke države, ne žele da u slučaju okupacije NR Kina prisvoji jednu od najvećih industrija poluvodiča na svijetu. 

SAD je već najavio da bi u slučaju okupacije mogao bombardirati tajvanske tvornice, no tajvanski Ured za nacionalnu sigurnost kaže da za to nema potrebe jer svi strojevi za EUV litografiju koji proizvode čipove, u sebi sadrže mehanizam za samouništenje putem daljinskog upravljanja, a bez njih ne bi bilo načina da TSMC nastavi svoju proizvodnju, piše Bloomberg

Osim TSMC-a, "kill switch" mehanizme posjeduje i tajvanska tvrtka ASML koja proizvodi strojeve za litografiju pa Tajvanci smatraju da Kina ne bi imala apsolutno ništa od okupacije tajvanske industrije računalnog hardvera ako bi izbio rat u istočnoj Aziji. 

S druge strane, Kina se vjerojatno ne plaši takvih prijetnji jer mnogi misle da bi prestanak rada tajvanske industrije proizvodnje čipova mogao dovesti do jačanja kineske industrije koja u posljednjih nekoliko godina nastoji postati konkurentna u svijetu svojim procesorima.

Svi se ipak nadamo da do rata na Tajvanu nikad neće doći.

Vezani sadržaji
Ključne riječi TSMC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->