Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • SAD podiže poreze na kineske aute i procesore za 100 posto
Članak
Objavljeno: 16.05.2024. 13:25

SAD 

SAD podiže poreze na kineske aute i procesore za 100 posto

Američka Bijela kuća donosi značajno oporezivanje kineskih poluvodiča i električnih automobila.

SAD podiže poreze na kineske aute i procesore za 100 posto

Američki predsjednik Joe Biden najavio je veliko povećanje carina na uvoz kineske robe, koje će najviše pogoditi poluvodiče, električna vozila, baterije, solarne ćelije i mnoge druge  tehnološke komponente.

Prema priopćenju za tisak Bijele kuće, carine na kineske poluvodiče povećat će se s 25% na 50% od 2025. godine, a najveće povećanje carina za kinesku robu pogodit će kineska električna vozila i to s 25 posto na čak 100 posto.

"Uz opsežne subvencije i netržišne prakse koje dovode do znatnih rizika od prekomjernog kapaciteta, kineski izvoz električnih vozila porastao je za 70% od 2022. do 2023., ugrožavajući produktivna ulaganja drugdje. Carinska stopa od 100% na električna vozila zaštitit će američke proizvođače od nepoštene trgovinske prakse Kine", navodi se u priopćenju Bijele kuće. 

Ova akcija podupire viziju predsjednika Bidena o osiguravanju da će budućnost automobilske industrije u Americi stvarati američki radnici. Kao dio predsjedničke agende Investing in America, Administracija potiče razvoj snažnog tržišta EV putem poslovnih poreznih olakšica za proizvodnju baterija i proizvodnju kritičnih minerala, potrošačkih poreznih olakšica za usvajanje EV-a, pametnih standarda, federalnih ulaganja u punjenje, infrastrukturu i bespovratna sredstva za nabavu električnih vozila i proizvodnju baterija.

Bijela kuća smatra da će povećanje carinske stope na poluvodiče i električna vozila zaštititi ulaganja u američke tvornice i radna mjesta u Americi .

Vezani sadržaji
Ključne riječi Bijela kuća
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->