Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.09.2021. 10:48

e-otpad 

Philips monitors želi ukloniti svoj otpad

Philips monitors uključuje se u pilot projekt za održivo smanjenje otpada monitora.

Philips monitors želi ukloniti svoj otpad

Elektronički otpad jedan je od najhitnijih izazova s kojima se današnje društvo suočava. Prema izvješću Platforme za ubrzavanje cirkularnog gospodarstva (PACE) i UN-ove koalicije za e-otpad, godišnje se generira približno 50 milijuna tona e-otpada koji se uglavnom isporučuje u Afriku ili na druga tržišta u nastajanju.

Osim toga, značajan broj rabljenih monitora šalje se u Afriku za daljnju upotrebu. U Africi se većina e-otpada ne reciklira pravilno zbog nedostatka odgovarajućih objekata i resursa. Zbog malih ugradbenih pločica te kemikalija poput olova i žive, računalni su monitori smatrani problematičnim faktorom recikliranja i  kružne ekonomije. Posljedično, jedan se uzrok nameće kao ključan u problemima zbrinjavanja otpada: u pravilnom zbrinjavanju otpada ne postoji zarada. 

Puneći odlagališta otpada, odbačeni monitori predstavljaju značajan rizik ljudskom zdravlju, kao i okolišu. Oslobođeni otrovni spojevi i kemikalije  truju podzemne vode, čime ugrožavaju morski život i okolno tlo. Pretjerana izloženost visokoj vrućini i suncu rezultira daljnjim isparavanjem kemikalija, koje zatim zagađuju zrak i narušavaju stanje atmosfere. Uz veliki porast potrošnje elektronike, učinkovita rješenja zbrinjavanja elektroničkog otpada su nužno potrebna. 

Otpad Philips 2

Pilot projekt za održivo smanjenje otpada monitora jedan je od 8 pilot projekata financiranih od strane PREVENT Waste Alliancea, platforme za razmjenu i međunarodnu suradnju čiji je cilj smanjiti otpad, eliminirati zagađivače i maksimizirati  ponovnu upotrebu resursa. Ovim pilot projektom Philips monitors podupire proširivanje certificiranog rješenja koje elektroniku čini neutralnim otpadom koji uključuje monitore, postavljajući nove standarde u industriji s obzirom na rast potražnje za ekološkom nabavom.

Kroz ECoN pilot projekt Philips monitors podržava CTL i koaliciju međunarodnih partnera kao što su istraživački institut Öko-Institute e.V. te lokalni nigerijski partneri Verde Impacto, Hinckley Recycling i SRADev, šireći dokazanu shemu kompenzacije otpada, uz proširenje certifikata TCO Certified Edge, E-waste compensated. Projekt je financiran od strane PREVENT Waste Alliancea, inicijative Njemačkog Federalnog Ministarstva za Ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ).

Stranica pilot projekta: https://prevent-waste.net/en/pilotprojects/nigeria/

Ovaj projekt financira Savez za sprječavanje otpada, inicijativa njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju  i razvoj (BMZ). Više informacija: https://prevent-waste.net/en/Vezani sadržaji
Ključne riječi Afrika Philips monitori e-otpad
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->