Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.09.2021. 21:15

Špijuniranje 

Litva: Bacite kineske mobitele zbog špijuniranja

Ministarstvo obrane Republike Litve savjetuje da ne kupujete kineske mobitele, a one koje imate bacite u smeće.

Litva: Bacite kineske mobitele zbog špijuniranja

Prema izvještaju Ministarstva obrane Republike Litve, kineski telefoni koji se prodaju u Europi u sebi imaju značajku koja omogućuje prepoznavanje ključnih riječi i pojmova poput "Oslobodite Tibet", "Živio nezavisni Tajvan" i "demokratski pokret".

Također navode da 5G telefon Xiaomi Mi 10T kod kojeg je otkrivena ova značajka, a prodaje se u Europi, nema uključeno to uhođenje, ali ga se u svakom trenutku može uključiti.

"Naša preporuka je da ne kupujete nove kineske telefone i da se riješite onih koje ste već kupili čim prije možete", navodi zamjenik ministra Miriris Abukevicus.

Valja naglasiti da su odnosi između Kine i Litve već neko vrijeme ozbiljno narušeni, ističe CNN koji prenosi ovu informaciju. Kina je od Litve zatražila povlačenje veleposlanika iz Pekinga, a rekla je da će i ona povući svojeg iz Vilniusa nakon što je Tajvan objavio da će se njegova misija u Litvi zvati "Ured tajvanskog veleposlanika".

Kina je jako osjetljiva na ime Tajvan, jer taj otok-državu smatra svojim teritorijem pa neke zemlje koriste riječ Taipei umjesto Tajvan kako se ne bi zamjerile najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena, prošli je tjedan razgovarao s premijerkom Litve Ingridom Šimonyte i istakao da će zbog pritiska Kine dati podršku Litvi.

Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost Ministarstva obrane Litve u svojem izvještaju navodi da mobiteli šifrirane podatke o upotrebi šalju na server u Singapur te da je sigurnosni propust pronađen i u Huaweijevom mobitelu P40 5G.

Huawei demantira ovu vijest dok Xiaomi još nije izdao službeno priopćenje u vezi tih ozbiljnih optužbi Litvanaca.

Dodatak: Priopćenje Xiaomija

Nakon objave ove vijesti stiglo nam je prioćenje glasnogovornika Xiaomija koje u cijelosti prenosimo:

"Xiaomijevi uređaji ne cenzuriraju komunikaciju svojih korisnika niti komunikaciju prema njima. Xiaomi nikad nije, niti neće, korisnicima svojih pametnih telefona ograničiti ili onemogućiti njihova osobna postupanja, kao što su pretraživanje, pozivanje, pregledavanje weba ili korištenje komunikacijskog softvera trećih strana. Xiaomi u potpunosti poštuje i štiti zakonska prava svih korisnika. Xiaomi je usklađen s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) Europske unije." Vezani sadržaji
Ključne riječi Kina Mobiteli špijuniranje Litva
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->