Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.03.2021. 14:00

Excelsior Pass 

New York lansirao prvu digitalnu COVID putovnicu

COVID-19 putovnica nije obavezna za korištenje ali svejedno otvara neka etička pitanja.

New York lansirao prvu digitalnu COVID putovnicu

COVID-19 putovnice postale su stvarnost u državi New York u SAD-u, nakon što je njihovo lansiranje objavio guverner Andrew Cuomo.

Digitalna COVID putovnica pod nazivom Excelsior Pass pruža dokaz da je osoba koja je posjeduje cijepljena ili je nedavno imala negativni test na COVID-19.

Kada želite predočiti putovnicu nekome tko vas to zatraži, možete koristiti virtualni novčanik svojeg telefona za Android ili iOS ili isprint QR koda koji prikazuje da ne predstavljate prijetnju od zaraze kada idete na koncert ili predstavu u kazalištu. Ustanove ili tvrtke koje će kontrolirati putovnice već imaju mogućnost preuzimanje posebne aplikacije za skeniranje Excelsior Passa ili QR koda pomoću pametnog telefona.

Covid putovnica 2

Prve ustanove koje će tražiti digitalnu COVID putovnicu od svojih posjetitelja biti će Madison Square Garden u New Yorku te Times Union Center u Albanyu.

Guverner Cuomo ističe da će izdavanje putovnice biti isključivo na dobrovoljnoj bazi, a moći će je koristiti tvrtke i javnost. Također dodaje da putovnica ne pohranjuje privatne zdravstvene podatke korisnika, a kombinacija više sigurnosnih sustava poput blockchain "ledgera" i enkripcije pomoći će u očuvanju privatnosti i sprječavanju izrade falsifikata.

Mada su COVID-19 putovnice zasad samo opcijske, postoji mogućnost da jednog dana postanu obvezujuće ukoliko se za to stvori zakonsko uporište, što bi se vrlo lako moglo realizirati u skoroj budućnosti.

Covid putovnica 3

Mnogi se već brinu da je jako upitna etičnost Excelsior Passa ukoliko postane službena propusnica koja će vam omogućiti sudjelovanje u javnim aspektima života.   

Što vi osobno mislite o ovakvom dokumentu kakav uskoro možemo očekivati u Europi i Hrvatskoj, možete nam reći svojim komentarom na Vidijevom Facebooku.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->