Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.01.2022. 15:13

Zdravi aviopromet 

Danska želi zelene domaće letove do 2030

Ovo je izuzetno ambiciozan plan pred kojim su brojni tehnološki izazovi ali to je pravo strateško planiranje kakvo nama nedostaje.

Danska želi zelene domaće letove do 2030

Premijerka Danske Mette Frederiksen iz socijaldemokratske stranke, obećala je danskim građanima da će svi domaći letovi postati "zeleni" do 2030. godine. 

To znači da bi svi letovi na destinacijama unutar Danske trebali koristiti tehnologije lišene fosilnih goriva, a prema mnogim stručnjacima to će biti izuzetno teško provesti u zadanom roku.

Kao prvo, električni zrakoplovi još uvijek su u fazi ranog razvoja i njihove baterije ne omogućuju dugačke letove s velikim brojem putnika, dok je druga obećavajuća zelena tehnologija, koja podrazumijeva pogon na vodik proizveden isključivo elektrolizom, također još uvijek daleko od realizacije.

Početkom 2021. godine Danska je obećala da će izgraditi umjetni otok koji će služiti za pohranu energije koje prikupljaju vjetroelektrane i bit će dostatna za osigurati 10 GW energije.

Danska sada planira koristiti vjetroelektrane za dobivanje energije koja će se koristiti za elektrolizu vode s ciljem dobivanja vodika za zrakoplove i automobile, no pitanje je mogu li do 2030. godine proizvesti flotu "vodikovih zrakoplova" koja će pokriti sve potrebe zračnog prometa.

Bez obzira na to, iz ovoga se jasno vidi kako Danska razvija konkretnu strategiju za tranziciju na zdrave izvore energije. Možemo li mi nešto naučiti od Danaca? Teško.    

Vezani sadržaji
Ključne riječi Danska Zrakoplovi vodik
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->