Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • DRAM memorija neće poskupiti zbog potresa na Tajvanu
Članak
Objavljeno: 11.04.2024. 11:47

TrendForce 

DRAM memorija neće poskupiti zbog potresa na Tajvanu

Proizvođači DRAM-a postupno nastavljaju proizvodnju, a utjecaj potresa na ukupnu proizvodnju u drugom kvartalu procjenjuje se na manje od 1 posto.

DRAM memorija neće poskupiti zbog potresa na Tajvanu

Nakon potresa na Tajvanu koji se dogodio 3. travnja, analitičari tvrtke TrendForce proveli su dubinsku analizu njegovih učinaka na DRAM industriju.

Unatoč određenoj šteti, potrebi za inspekcijama ili odlaganju isporuka dobavljačima, kvaliteta protupotresne gradnje u tvornicama za proizvodnju memorije svele su ukupni utjecaj na minimum.

Vodeći proizvođači DRAM-a, uključujući Micron, Nanyu, PSMC i Winbond, vratili su se u puni operativni status do 8. travnja.

Na dan potresa, Micron i Samsung potpuno su prestali izdavati ponude za mobilni DRAM, bez ažuriranja do 8. travnja. S druge strane, SK Hynix je zauzeo proaktivan pristup ponovnom uvođenjem kotacija (najviših i najnižih cijena) za kupce pametnih telefona na dan potresa.

Predložene prilagodbe cijena od strane SK Hynixa za mobilni DRAM su znatno umjerenije u usporedbi s drugim dobavljačima, što će vjerojatno ublažiti strategije cijena u cijeloj industriji. TrendForce predviđa sezonsko povećanje ugovorne cijene za mobilni DRAM u drugom kvartalu od približno 3-8%.

20240410_143442_2024-04-10_143205

Za DRAM poslužitelje, potres je prvenstveno utjecao na Micronove napredne proizvodne procese. Shodno tome, TrendForce sugerira da bi konačne prodajne cijene Micronovog DRAM-a za poslužitelje mogle porasti, iako točan smjer budućih cijena čeka daljnja promatranja.

Što se tiče HBM-a, većina Micronove proizvodnje HBM 1beta i TSV nalazi se u Hirošimi, Japan. Ovu lokaciju nije pogodio potres, što je dovelo do stabilnih razina ponude i nepromijenjenih cijena.

Neki proizvođači modula, poput Kingstona i ADATA-e, ponovno su započeli ponudu bez povećanja cijena, no s obzirom na oskudnost zaliha DDR3 memorije, ostaje određeni potencijal za povećanje cijena, dok obilne razine zaliha za DDR4 i DDR5 memorija sugeriraju da neće doći do povećanja cijena iznad 1 posto.

Vezani sadržaji
Ključne riječi TrendForce
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->