Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • 5 milijardi dolara za rješavanje nestašice čipova
Članak
Objavljeno: 25.11.2021. 16:48

Japan 

5 milijardi dolara za rješavanje nestašice čipova

Japan planira uložiti 5,2 milijarde dolara za podršku proizvođačima procesora poput TSMC-a.

5 milijardi dolara za rješavanje nestašice čipova

Tehnološki svijet već duže se vrijeme nalazi pod velikim udarom nestašice čipova kao posljedice globalne pandemije zbog koje su brojne tvornice privremeno obustavljale proizvodnju ili smanjile opseg rada što je također dovelo do velike disproporcije između ponude i potražnje procesora.

Prema pisanju medija Nikkei Asia, Japan je odlučio pomoći proizvođačima čipova, prije svega azijskim kompanijama poput tajvanskog TSMC-a kako bi se nestašice riješile povećanjem proizvodnih pogona.

TSMC u suradnji sa Sony Group Corp. planira sagraditi u Japanu novu tvornicu čipova vrijednosti od 7 milijardi dolara, a Japanska vlada namjerava uložiti u TSMC čak 5,2 milijarde dolara za gradnju novih tvorničkih kapaciteta, kako bi se mogla zadovoljiti glad potrošača, ali i velikih brandova poput Applea i Samsunga koji su najviše pogođeni nestašica čipova.

Pored toga, Japanu su čipovi važni i za vlastite potrebe jer dobar dio njegove ekonomije ovisi o njima, poput industrijskih strojeva i robota, ali i japanske tvrtke koje proizvode telefone, laptope i igraće konzole.

Mada će trebati proteći neko vrijeme dok se novi proizvodni kapaciteti „zalaufaju“, za očekivati je da bi pravi oporavak tržišta procesora mogao krenuti s 2022. godinom.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Japan čipovi procesori TSMC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->