Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.11.2021. 14:37

IBM 

Kvantni procesor se ne može simulirati superračunalom

IBM je predstavio novi procesor sa 127 kvantnih bitova za koji tvrde da se ne može simulirati klasičnim superračunalima.

Kvantni procesor se ne može simulirati superračunalom

Jedan od predvodnika razvoja kvantnih računala u svijetu, IBM, predstavio je svoj novi 127-kubitni procesor pod nazivom Eagle, za koji tvrdi da se ne može simulirati klasičnim superračunalom.

U osnovi to znači da biste za simuliranje Eaglea trebali više klasičnih bitova nego što ima atoma u svim ljudima zajedno koji žive na našem planetu.

IBM kaže da ovaj veliki iskorak duguje novom dizajnu koji kontrolne komponente procesora postavlja na više fizičkih razina, dok su kubiti smješteni na jednom sloju. To je dizajn za koji tvrtka kaže da omogućuje značajno povećanje računalne snage.

Jedan aspekt Eaglea o kojem tvrtka trenutno ne govori je kvantni volumen. Izmislio ga je IBM, a to je metrika koja pokušava izmjeriti performanse kvantnog računala uzimajući holistički pogled na njegove različite dijelove. Ne samo da uzima u obzir kubite, već i način na koji oni međusobno djeluju. Što je kvantni volumen veći, to je kvantno računalo sposobnije za rješavanje teških problema.

Bez podatka o kvantnom volumenu Eagle procesora teško je točno reći kako se on može usporediti s onim što već postoji, jer sama količina kubita nije dovoljna da bismo mogli potvrditi tvrdnju IBM-a da je ovo najmoćniji kvantni procesor na svijetu pa ćemo morati pričekati dok ne dobijemo i tu metriku.

Prvi Eagle procesor od 127 kubita dostupan je kao istraživački sustav na IBM Cloudu odabranim članovima IBM-ove kvantne mreže (IBM Quantum Network).

Vezani sadržaji
Ključne riječi IBM procesor kvantni Eagle
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->