Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Sonyev mikrokirurški robot operira zrno kukuruza
Članak
Objavljeno: 16.05.2024. 14:58

Sony 

VIDEO: Sonyev mikrokirurški robot operira zrno kukuruza

Sony je demonstrirao najnoviji iskorak u razvoju robotske tehnologije za pomoć mikrokirurgiji.

VIDEO: Sonyev mikrokirurški robot operira zrno kukuruza

Mikrokirurgija se odnosi na kirurške postupke koji se izvode na sitnim ljudskim tkivima uz pomoć kirurškog mikroskopa i drugih instrumenata. Takve operacije zahtijevaju visoku razinu vještine i može ih provoditi samo ograničen broj liječnika i ustanova.

Sony, vođen željom da ovu naprednu operaciju učini pristupačnijom i onima koji provode liječenje i onima kojima je liječenje potrebno, unapređuje istraživanje i razvoj tehnologije robota za mikrokirurgiju.

sony r6

Robotski sustav se sastoji od stolne konzole kojom upravlja kirurg i robota koji izvodi zahvate na pacijentu.

Pokreti kirurških ruku na konzoli repliciraju se u smanjenom mjerilu od oko 1/2 do 1/10 na vrhu kirurškog instrumenta robotske ruke. Ova tehnika skaliranja pokreta omogućuje kirurzima izvođenje preciznih operacija izvan njihovih fizičkih ograničenja.

Sustav je dizajniran za korištenje u različitim objektima i kirurškim scenarijima, s konzolom i robotom što je moguće kompaktnijim.

sonyr4

Svi zglobovi robotske ruke, od zglobova koji odgovaraju ljudskim ramenima i laktovima do ultra-malih zglobova zapešća na vrhu instrumenta, promijenjeni su u zglobove s niskim trenjem, čime se postiže glatkoća i sloboda pokreta.

Sony je demonstrirao korištenje mikrokirurškog robota izvođenjem „operacije“ na kukuruznom klipu, odnosno na zrnu kukuruza, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Dodatno, električni sustav upravljanja usmjeren na nisku latenciju i mehanički sustav usmjeren na lakoću poboljšanja odziva pokreta robota. Ove mjere rezultiraju glatkim pokretima vrha instrumenta s malom latencijom, pružajući intuitivno iskustvo daljinskog upravljanja koje minimizira osjećaj robotske intervencije.

Uzimajući glatki tijek rada u medicinskim uvjetima kao referencu, Sony je razvio funkciju automatske izmjene instrumenata. Ova tehnologija automatizira izmjenu instrumenata koju obavljaju ljudske ruke u konvencionalnim robotima, omogućujući stabilniju i bržu razmjenu.

Konkretno, cijeli je instrument minijaturiziran, s mehanizmom dizajniranim za pohranjivanje više instrumenata u blizini dviju robotskih ruku. To omogućuje učinkovitu izmjenu instrumenata malim pokretima iz bilo koje ruke robota bez prekida operacije radi ručne intervencije. Cilj je da ova funkcija eliminira privremene prekide prilikom izmjene robotskih instrumenata, čineći robotsku kiruršku pomoć lakšom.

sonyr2

Prototip robota je opremljen i 4K OLED mikrozaslonima tipa 1.3 koje je razvila tvrtka Sony Semiconductor Solutions Corporation, omogućujući operaterima da vide slike visoke razlučivosti zahvaćenog područja i kretanja kirurških instrumenata. Zahvaljujući vjernoj reprodukciji boje, teksture i dubine, ostvaren je cilj u pružanju vizualne podrške za mikrokirurške postupke.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Sony
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->