Nalazite se
  • Zdravlje
  • AI za učinkovitost antidepresiva kod pojedinih pacijenata
Članak
Objavljeno: 08.02.2024. 15:15

Amsterdam UMC 

AI za učinkovitost antidepresiva kod pojedinih pacijenata

Umjetna inteligencija pomaže u predviđanju hoće li antidepresivi djelovati na individualne pacijente.

AI za učinkovitost antidepresiva kod pojedinih pacijenata

Kod bolesnika s velikim depresivnim poremećajem sada je, zahvaljujući korištenju umjetne inteligencije, moguće unutar tjedan dana predvidjeti hoće li antidepresiv djelovati.

Unosom skenova mozga i kliničkih informacija pojedinca u algoritam umjetne inteligencije, istraživači iz Medicinskog centra Sveučilišta u Amsterdamu (Amsterdam UMC) mogli su do 8 tjedana brže vidjeti hoće li lijek djelovati ili ne. 

"Ovo je važna vijest za pacijente. Obično je potrebno 6 do 8 tjedana prije nego što se zna hoće li antidepresiv djelovati", kaže Liesbeth Reneman, profesorica neuroradiologije u Amsterdam UMC-u.

Istraživački tim analizirao je mogu li predvidjeti učinak antidepresiva sertralina, najčešće propisivanog u Sjedinjenim Državama. U prethodnoj studiji provedenoj u Sjedinjenim Državama, MRI skeniranje i klinički podaci primijenjeni su na 229 pacijenata s velikom depresijom prije i nakon tjedan dana liječenja sertralinom ili placebom. Istraživači iz Amsterdama su zatim razvili i primijenili algoritam na te podatke.

Ova je analiza pokazala da bi lijek djelovao samo na trećinu pacijenata, što je omogućilo psihijatrima da prilagode svoj plan liječenja. "Ovom metodom već sada možemo spriječiti dvije trećine broja 'pogrešnih' propisivanja sertralina i tako ponuditi bolju kvalitetu skrbi za pacijenta, jer lijek ima i nuspojave", kaže Liesbeth Reneman. 

U budućnosti bi ova nova metoda mogla pomoći boljem prilagođavanju liječenja sertralinom pojedinom pacijentu. Trenutno ne postoji egzaktna znanost. Pacijentu se daje lijek i nakon 6 do 8 tjedana, u praksi često i do šest mjeseci, provjerava se djeluje li. Ako se simptomi ne povuku, pacijentu se daje drugi antidepresiv, a taj se postupak može ponoviti nekoliko puta. Nova metoda zahvaljujući AI-ju štedi i društvene troškove, jer sve dok pacijent i dalje pati od ozbiljnih simptoma depresije, ne može u potpunosti sudjelovati u društvu.

Studiju objavljenu u časopisu American Journal of Psychiatry možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Amsterdam UMC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->