Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.05.2021. 10:09

SpaceX 

VIDEO: Starship SN15 preživio slijetanje

Najnovija inačica Starshipa uspješno je izvela visinski test i sigurno se prizemljila.

VIDEO: Starship SN15 preživio slijetanje

Musku i ekipi napokon je uspjelo izvesti čitav visinski test najnovijeg prototipa Starship rakete s oznakom SN15. Raketa je lansirana sa Starbase uzletišta u Teksasu pomoću tri Raptor motora koji su se uzastopno gasili prije nego što je raketa dosegla apogej, odnosno najvišu točku leta na otprilike 10 km visine.

SN15 je potom uspješno izvršio tranziciju pogonskog goriva na unutarnje spremnike u kojima se nalazi gorivo za slijetanje, prije nego što se preorijentirao za slijetanje i započeo kontrolirano aerodinamično spuštanje uz pomoć dva prednja i dva krmena zakrilca.

Sva četiri zakrilca aktivirao je brodski letački kompjuter za kontrolu visine, koji je omogućio precizno slijetanje na predviđeno mjesto. Motori su se ponovno pokrenuli kada je SN15 izvodio manevar izravnanja neposredno prije dodirivanja tla i raketa je potom mekano prizemljena na svoje tanke stajne noge, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nakon slijetanja nije došlo do eksplozije kao u jednom prethodnom pokušaju kada je Starship SN10 završio u plamenu i dimu nekoliko minuta nakon prizemljenja. Ovaj puta nakon slijetanja moglo se vidjeti jedino mali plamen metana u podnožju rakete, no SN15 je ostao u potpunosti zdrav i čitav.

SpaceX navodi kako ovi probni letovi Starshipa imaju za cilj pomoći u razvoju sustava za višekratnu upotrebu koji je dizajniran za prijevoz posade i tereta na dugotrajnim međuplanetarnim letovima koji će, kako kažu, "pomoći čovječanstvu da se vrati na Mjesec i putuje do Marsa i dalje.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SpaceX Elon Musk visinski test SN15
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->