Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.05.2021. 13:34

Georgia Tech 

VIDEO: Napajanje gadgeta signalima 5G mreža

Znanstvenici razvili koncept bežične električne mreže koja radi na mmWave 5G frekvencijama.

VIDEO: Napajanje gadgeta signalima 5G mreža

Svima nam je poznato da mmWave 5G pojas danas donosi najveće brzine bežičnog prijenosa podataka, no kako se čini, on bi mogao i kreirati električnu energiju kojom ćemo napajati mnoge uređaje za koje nam više neće biti potrebne baterije.

Znanstvenici sveučilišta Georgia Tech razvili su koncept bežične energetske mreže koja radi upravo na mmWave 5G frekvencijama korištenjem uređaja nalik na naljepnicu koja hvata elektromagnetsku energiju koju stvaraju 5G bazne stanice.

Dr. Manos Tentzeris, profesor fleksibilne elektronike i njegov tim, proizveli su specijalne leće koje prikupljaju energiju koju generiraju mmWave 5G signali, koji su prema njima idealni za korištenje u bežičnom napajanju i imaju mogućnost fokusiranja energije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ključna stvar u njihovom uređaju je u takozvanim savitljivim Rotmanovim lećama koje su u stanju prikupljati energiju iz višestrukih smjerova. To je u osnovi ista tehnologija koja se koristi u vojnim nadzornim sustavima koji prepoznaju mete u raznim smjerovima bez potrebe za okretanjem antena.

"Na isti način objektiv u vašoj kameri prikuplja svjetlosne valove koji dolaze iz bilo kojeg smjera i usmjerava ih u jednu točku za kreiranje slike. Na taj način funkcionira i naša leća koja djeluje poput tarantule koja ima šestero oči, a naš sustav također može gledati u 6 različitih smjerova", navodi Aline Eid, doktorandica i jedna od članica Tentzerisovog istraživačkog tima. "S Rotmanovom lećom, vidno polje uređaja u obliku naljepnice koja prikuplja energiju povećava se sa zrake od 20 stupnjeva na 120 stupnjeva. To olakšava prikupljanje mmWave energije u opsegu od 28 GHz. Kada biste postavili uređaj na dron, mogli biste prikupiti energiju sa svih 5G baznih stanica u gradu", objašnjava Eid.

Znanstvenici ističu da je tehnologija u vrlo ranoj fazi pa uređaj trenutno može prikupljati samo 6 mikrovata energije, što je dovoljno tek za napajanje malih IoT uređaja na udaljenosti od 180 metara, no u laboratoriju je mogao prikupljati 21 puta više energije.

Dr. Tentzeris se nada da će na razvoju ove tehnologije imati priliku surađivati s teleoperatorima koji bi tijekom gradnje 5G mreža mogli postavljati naljepnica-uređaje po čitavim gradovima. Također ističe da svaka jedinica ne košta više od nekoliko centi, što znači da troškovi neće spriječiti isplativost uvođenja ove metode za distribuciju energije. Tentzeris vjeruje da bi jednog dana 5G signali mogli omogućiti vašem telefonu dovoljno energije za čitav dan rada.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->