Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.09.2022. 15:19

Thermal Camouflage Jacket 

VIDEO: Korak prema plaštu nevidljivosti

Tvrtka koja ovo razvija vjeruje da njezina jakna s termalnom kamuflažom od grafena može u budućnosti dovesti do nevidljivosti.

VIDEO: Korak prema plaštu nevidljivosti

Plašt nevidljivosti ili Invisibility Cloak poznata je stvar iz SF serija poput Star Treka, gdje čitavi svemirski brodovi "nestaju" pred očima i neprimjetno se utapaju u zvjezdanu svemirsku pozadinu.

Poznato je da razvoj tehnologije koja bi omogućila nevidljivost istražuju brojne skupine znanstvenika, posebice onih iz vojnog sektora koji bi jako voljeli na bojišta poslati nevidljive tenkove i vojnike.

Tehnologija koja se do sada razvijala za to uključivala je različite sustave za savijanje svjetla i snimanje pozadina koje se projiciraju na zaslone s prednje strane objekta koji želite učiniti nevidljivim, no ništa od toga nije bilo dovoljno učinkovito da bi se moglo naći u primjeni.

Tvrtka Vollebak vjeruje da se nalazi blizu ostvarenja tog cilja svojim sustavom termalne kamuflaže za koji se koriste patchevi od čistog grafena.     

Oni svoj rad temelje na materijalu s grafenom koji može zavarati infracrvenu kameru da "misli" kako gleda u nešto drugo umjesto u objekt kojim je prekriven.

U svojem priopćenju Vollebak kaže da je Thermal Camouflage Jacket prva jakna koja se može programirati računalom, kao i prvi korak prema plaštu nevidljivosti, jer u infracrvenom možete programirati cijele njegove dijelove da jednostavno nestanu.

Na prednjoj strani jakne nalaze se 42 grafenske zakrpe koje se mogu pojedinačno kontrolirati baš kao i pikseli. Svaka zakrpa sastoji se od preko 100 slojeva čistog grafena koji kontroliraju toplinsko zračenje na površini jakne bez promjene temperature.

Kako bi pokazali stupanj do kojeg mogu kontrolirati toplinsko zračenje koje emitira jakna, proveli su tjedan dana pišući kod koji bi omogućio igranje Tetrisa u infracrvenom. Dakle, umjesto da vidi toplinu koja zrači iz ljudskog tijela, kamera jednostavno vidi obrazac računalne igre iz 1980-ih, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Sve počinje učitavanjem koda s računala na mikrokontroler. Žice ispisane zlatom i bakrom prolaze do svake grafenske zakrpe, primjenjujući napon na njih. Napon tjera ione između slojeva grafena pomoću ionske tekućine i što više iona gurnete između slojeva grafena, emitira manje toplinskog zračenja i izgleda hladnije.

Ključni detalj je da se svaki pojedini patch može zasebno programirati da emitira različitu razinu toplinskog zračenja, a to je način na koji se može uklopiti u okolinu i činiti se nevidljivim infracrvenim kamerama.

"Tijekom sljedećeg desetljeća, kako budemo razvijali tehnologiju i smanjivali veličinu grafenskih piksela, teoretski bismo mogli sakriti bilo što. S dovoljno zakrpa i dovoljno snage, osoba bi se jednostavno mogla uklopiti u šumu, ili bi se avion mogao uklopiti u pistu. I dok Thermal Camouflage Jacket danas radi samo na infracrvenom spektru, upotrebom grafena, u budućnosti bi trebalo biti moguće izgraditi verziju koja također radi na vidljivom spektru", navodi Vollebak.

Obzirom da tehnologija zasad još ne radi na vidljivom spektru, teško nam je reći koliko je vjerojatno da uskoro vidimo pravi plašt nevidljivosti na djelu. Nekako nam se čini da je najviše što mogu postići neka vrsta kameleonske zaštite koja bi vas mogla jako relativno dobro uklopiti u pozadinu ispred koje se nalazite, posebice dok stojite na mjestu, no to nije ono što smo vidjeli u Star Treku.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->