Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.11.2022. 15:29

NASA

VIDEO: Artemis I napokon poletio prema Mjesecu

NASA-ina raketa SLS koja nosi svemirsku letjelicu Orion na testnom letu misije Artemis I, poletjela je uspješno u svemir.

VIDEO: Artemis I napokon poletio prema Mjesecu

Artemis I je napokon poletio! SLS raketa s letjelicom Orion bez posade, ali s "crash dummy" lutkama MoonikinomHelgom i Zohar te lutkicom Janka Strižića, uspješno je lansirana iz lansirnog kompleksa 39B u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi.

Nakon uspješnog lansiranja NASA-inog Space Launch Systema (SLS), kako NASA tvrdi, najmoćnije rakete na svijetu, svemirska letjelica Orion ove agencije na putu je prema Mjesecu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Lansiranje je prva etapa misije u kojoj Orion planira putovati otprilike 64.373 km i vratiti se na Zemlju tijekom 25,5 dana. Poznata kao Artemis I, misija je ključni dio NASA-inog pristupa istraživanju Mjeseca i Marsa. To je važan test za agenciju prije leta astronauta na misiji Artemis II.

52503151166_cb2a1a463b_k

Nakon što je dosegao početnu orbitu, Orion je razvukao svoje solarne panele i inženjeri su počeli provjeravati sustave letjelice. Otprilike 1,5 sat nakon leta, motor gornjeg stupnja rakete uspješno se palio približno 18 minuta kako bi Orionu dao veliki potisak potreban da ga pošalje iz Zemljine orbite prema Mjesecu.

Orion se odvojio od svog gornjeg stupnja i nalazi se na izlaznoj putanji prema Mjesecu pokretan svojim servisnim modulom s propulzijom koju osigurava ESA (Europska svemirska agencija) kroz međunarodnu suradnju.

Tijekom sljedećih nekoliko sati, serija od 10 malih znanstvenih satelita CubeSats za istraživanja i tehnološke demonstracije, izaći će iz prstena koji je povezivao gornji stupanj sa svemirskom letjelicom. Svaki CubeSat ima vlastitu misiju koja ima potencijal popuniti praznine u našem znanju o Sunčevom sustavu ili demonstrirati tehnologije koje bi mogle koristiti u dizajnu budućih misija za istraživanje Mjeseca i dalje.

52503491384_3bde974e54_k

Orionov servisni modul također će izvršiti prvo u nizu paljenja kako bi zadržao Orion na kursu prema Mjesecu otprilike osam sati nakon lansiranja. U nadolazećim danima, kontrolori misije u NASA-inom svemirskom centru Johnson u Houstonu će po potrebi izvršiti dodatne provjere i korekcije kursa. Očekuje se da će Orion proletjeti pored Mjeseca 21. studenoga, približavajući se Mjesečevoj površini na svom putu prema dalekoj retrogradnoj orbiti, tisućama kilometara od Mjeseca.

Obzirom na dugogodišnje probleme koji su pratili razvoj NASA-ine SLS rakete i brojne odgode lansiranja Artemisa I u proteklih nekoliko mjeseci, držat ćemo duple fige da misije prođe u najboljem redu kako bismo se mogli polako pripremati na misije s posadom koje će u konačnici dovesti prvog crnog američkog astronauta i prvu ženu na Mjesec te omogućiti početak gradnje međupostaje Gateway u orbiti Mjeseca, kao i gradnju prve stalne baze na našem prirodnom satelitu što će označiti početak ljudske kolonizacije svemira.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->