Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.10.2023. 14:33

NASA 

Rover snimio pijavicu na Marsu

NASA-in rover Perseverance snimio je na Marsu vrtlog prašine koji se kretao od istoka prema zapadu crvenog planeta.

Rover snimio pijavicu na Marsu

NASA-in rover Perseverance je 30. kolovoza 2023. godine, odnosno 899. marsovskog dana misije, snimio pijavicu prašine kako se kreće uz zapadni rub Marsovog kratera Jezero. Video, koji je ubrzan 20 puta, sastoji se od 21 sličice snimljene u razmaku od četiri sekunde jednom od roverovih Navcam kamera, kao što možete vidjeti ovdje.

Pijavica na Marsu

Pijavice prašine jedan su od mehanizama koji pomiču i redistribuiraju prašinu na Marsu. Znanstvenici ih proučavaju kako bi bolje razumjeli Marsovu atmosferu i poboljšali svoje vremenske modele.

Koristeći podatke sa slika, znanstvenici misije utvrdili su da je ovaj konkretni vrtlog prašine udaljen oko 4 kilometra od rovera, na lokaciji pod nadimkom "Thorofare Ridge", i da se kreće od istoka prema zapadu brzinom od oko 19 km/h. Izračunali su i da je njegova širina oko 60 metara. I dok je samo donjih 118 metara kovitlajućeg vrtloga vidljivo okom kamere, znanstvenici su također mogli procijeniti njegovu punu visinu.

"Ne vidimo vrh vrtloga, ali sjena koju baca daje nam dobar pokazatelj njegove visine", rekao je Mark Lemmon, planetarni znanstvenik na Institutu za svemirske znanosti u Boulderu, Colorado.

Vrtlozi prašine, koji se također pojavljuju na Zemlji, nastaju kada se uzlazne ćelije toplog zraka miješaju sa stupovima hladnijeg zraka koji se spuštaju. Marsovske inačice mogu narasti do mnogo većih od onih pronađenih na Zemlji. I dok su najizraženiji tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci (na sjevernoj hemisferi Marsa gdje se nalazi Perseverance, trenutno je ljeto), znanstvenici ne mogu predvidjeti kada će se pojaviti na određenoj lokaciji.

Stoga Perseverance i njegov kolega rover Curiosity rutinski gledaju u svim smjerovima, snimajući crno-bijele slike kako bi smanjili količinu podataka poslanih na Zemlju.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mars pijavica
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->