Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.04.2021. 12:27

Sveučilište Brown 

Prvo bežično mozak mašina sučelje

Znanstvenici su uspješno testirali upotrebu bežičnog mozak-računalo sučelja velike propusnosti na tetraplegičarima.

Prvo bežično mozak mašina sučelje

Mozak-mašina sučelja (BCI) koja omogućuju upravljanje strojevima, računalima i robotima moždanim valovima, nisu nova stvar, no Sveučilište Brown je razvilo svoju inačicu koja je u potpunosti bežična, što daje puno veće mogućnosti u pogledu korištenja i mobilnosti nepokretnim osobama i invalidima, koji bi od takvih sustava mogli imati najveće koristi.

Sudionici kliničkog ispitivanja novog sučelja bile su osobe s tetraplegijom koje su demonstrirale intrakortikalni bežični BCI s vanjskim bežičnim odašiljačem. Sustav je u stanju prenositi moždane signale u razlučivosti od jednog neurona bez fizičkog vezanja korisnika za sustav dekodiranja. Tradicionalni kabeli zamijenjeni su malim odašiljačem veličine oko 2 inča i težine od 51 grama. Vanjska jedinica nalazi se na glavi korisnika i povezuje se s nizom elektroda unutar moždane kore mozga koristeći isti "priključak" kakav koriste žičani sustavi.

Za studiju objavljenu u IEEE Transactions on Biomedical Engineering, dvoje sudionika kliničkog ispitivanja s paralizom koristilo je sustav BrainGate s bežičnim odašiljačem za usmjeravanje, klik i tipkanje na standardnom tablet računalu. Studija je pokazala da je bežični sustav prenosio signale s gotovo istom vjernošću kao i žičani sustavi, a sudionici su postigli sličnu točnost i  brzine tipkanja.

"Pokazali smo da je ovaj bežični sustav funkcionalno ekvivalentan žičanim sustavima koji su godinama zlatni standard u BCI izvedbi", rekao je John Simeral, docent inženjerstva (istraživanja) sa Sveučilišta Brown, član BrainGate-a konzorcij za istraživanje i vodeći autor studije. “Signali se snimaju i prenose s primjereno sličnom vjernošću, što znači da možemo koristiti iste algoritme dekodiranja kao i kod žičane opreme. Jedina je razlika u tome što ljude više ne treba fizički vezati za našu opremu, što otvara nove mogućnosti u pogledu načina na koji se sustav može koristiti. "Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->