Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.11.2023. 11:27

PoseSonic 

Naočale sa sonarom za bolje praćenje tijela

Istraživači su razvili nosivi uređaj sa sonarom koji će poboljšati praćenje gornjeg dijela tijela u virtualnoj stvarnosti.

Naočale sa sonarom za bolje praćenje tijela

Kroz povijest, prepoznatljivi "ping" sonara korišten je za mapiranje oceana, uočavanje neprijateljskih podmornica i pronalaženje potopljenih brodova. Danas, varijacija te tehnologije, koju su razvili istraživači s američkog sveučilišta Cornell, donosi sonar u  nosivu tehnologiju.

PoseSonic je njihov najnoviji nosivi uređaj opremljen sonarom koji se sastoji od gotovih naočala opremljenih mikro sonarom koji može pratiti pokrete gornjeg dijela tijela korisnika u 3D kombinaciji nečujnih zvučnih valova i umjetne inteligencije.

Znanstvenici kažu da bi PoseSonic mogao poboljšati proširenu i virtualnu stvarnost te pratiti detaljne fizičke podatke i podatke o ponašanju za osobno zdravlje.

"Ono što mi je uzbudljivo kod PoseSonica je potencijal za njegovu upotrebu u otkrivanju finih ljudskih aktivnosti", rekao je Saif Mahmud, doktorand u polju informacijskih znanosti. "Kada imamo puno podataka putem tehnologije za otkrivanje tijela kao što je PoseSonic, to nam može pomoći da budemo svjesniji sebe i svog ponašanja."

PoseSonic ima dva para sićušnih mikrofona i zvučnika, svaki otprilike promjera olovke, pričvršćenih na šarke naočala. Zvučnici emitiraju nečujne zvučne valove koji se odbijaju od gornjeg dijela tijela i vraćaju natrag na mikrofone, generirajući sliku profila jeke. Ova se slika zatim ubacuje u PoseSonicov algoritam strojnog učenja, koji procjenjuje pozu tijela s gotovo savršenom točnošću.

Za razliku od drugih nosivih sustava za praćenje položaja koji se temelje na podacima, PoseSonic dobro funkcionira bez inicijalne sesije obuke s korisnikom, rekli su istraživači.

Sustav može procijeniti pokrete tijela na devet tjelesnih zglobova, uključujući ramena, laktove, zapešća, kukove i nos, što je korisno za procjenu položaja glave.

Tehnologija je veliki korak naprijed u odnosu na postojeće nosive uređaje koji često zahtijevaju mini video kameru, što nije uvijek praktično. Trenutačni nosivi uređaji s video kamerama također zahtijevaju značajnu potrošnju baterije i predstavljaju zabrinutost za privatnost.

Akustično detektiranje zahtijeva minimalnu snagu, 10 puta manje od nosive kamere. "Zbog toga tehnologija rezultira puno manjim i neupadljivim nosivim uređajem", rekli su istraživači.

Znanstveni rad o novim naočalama sa sonarom možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Cornell University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->