Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.06.2022. 14:53

NASA 

JWST teleskop oštećen udarom mikrometeorida

Najnoviji i najskuplji svemirski teleskop pretrpio oštećenja izazvana udarom mikrometeorida, no ostaje operativan.

JWST teleskop oštećen udarom mikrometeorida

NASA je objavila da je James Webb Space Telescope (JWST) pretrpio oštećenja od udara mikrometeorida na jednom dijelu svojeg segmenta ogledala. Mada je oštećenje veće od onih tijekom testova na Zemlji, znanstveni tim kaže da će teleskop funkcionirati kao i prije te odrađivati sve zadaće za koje je dizajniran.

Koliko god nam svemir izgledao kao prazno mjesto, prašina i komadići raznih misija lete posvuda naokolo. Čak i sićušne čestice mogu dovesti do oštećenja svemirskih letjelica i satelita ukoliko lete ogromnim brzinama, a primarno zrcalo JWST-a predstavlja prilično veliku metu.

Stoga je tijekom izrade na Zemlji proveden veliki broj testova kako bi se osiguralo da će teleskop izdržati bombardiranje mikrometeoridima tijekom svog čitavog radnog vijeka.  

Znanstvenici kažu da je JWST od lansiranja već pretrpio udare mikrometeorida, no oni su bili puno blaži od ovog posljednjeg kada je oštećen C3 segment ogledala.

Dobra vijest je da će JWST u cjelini i dalje raditi na razini koja premašuje njegova prvotna očekivanja, čak i uz štetu. Ono što je najvažnije, tim kaže da utjecaj neće promijeniti termin za objavljivanje prvih slika u punoj boji i spektroskopskih podataka, koje očekujemo 12. srpnja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA JWST teleskopi mikrometeoridi
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->