Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.02.2024. 14:37

Apple Vision Pro 

VIDILAB Test ekskluziva: Apple Vision Pro - prvi pogled

Donosimo vam prvi pogled na Apple Vision Pro headset kojeg smo započeli žestoko testirati.

VIDILAB Test ekskluziva: Apple Vision Pro - prvi pogled

Konačno nam je u ruke, ili bolje reći na glavu sletio Apple vision Pro. Prvi dojmovi su izuzetni jer je Apple kao i obično brinuo o svakom detalju kako bi svoju veliku sljedbu naviknutu na izbrušene proizvode potpuno zadovoljio. Sigurno je u tome uspio ovim PRO modelom koji košta 3499 američkih dolara, iako se radi o modelu koji nam se čini namijenjenom prije svega, developerskom svijetu koja tek treba raditi na kreiranju appova za ekosustav u nastajanju. 

Za sada ćemo samo reći da se Apple vision Pro sastoji od Micro-Oled 3D zaslona od 23 milijuna piksela s 92% DCI-P3 rasponom boja s podrškom za stope osvježavanja od 90Hz, 96Hz i100Hz, a podržava reprodukciju videa od 24 i 30 fps.

Pogoni ga osmojezgreni M2 procesor s 4 jezgre performansi i 4 jezgre učinkovitosti, dok se za grafiku brine 10-jezgreni GPU, a u M2 se još nalazi 16-jezgreni Neural Engine i 10 GB memorije.

Apple Vision Pro i VIDI 03

Tu je i R1 procesor koji je posebno posvećen obradi ulaza s kamera, senzora i mikrofona, prenoseći slike na zaslone unutar 12 milisekundi, čim omogućuje pogled na svijet u stvarnom vremenu i to gotovo bez kašnjenja.

Za snimanje se koristi 3D stereoskopski sustav glavne kamere koji omogućuje prostorno snimanje fotografija i videa s objektivom od 18 mm i otvorom blende f/2,00 te donosi 6,5 stereo megapiksela.

Što se senzora tiče, tu su dvije glavne kamere visoke rezolucije, šest kamera za praćenje okrenutih prema van, četiri kamere za praćenje oka, TrueDepth kamera, LiDAR skener, četiri inercijske mjerne jedinice (IMU), senzor treperenja i senzor ambijentalnog svjetla.

Audio sekcija omogućuje prostorni zvuk s dinamičkim praćenjem glave, personalizirani prostorni zvuk, a tu je i niz od šest mikrofona s usmjerenim oblikovanjem snopa. Podržava vezu H2-to-H2 s ultraniskom latencijom na AirPods Pro 2. generacije s MagSafe kućištem za punjenje (USB-C). 

 Audio reprodukcija podražva brojne formate, uključujući AAC, MP3, Apple Lossless, FLAC, Dolby Digital, Dolby Digital Plus i Dolby Atmos, dok video reprodukcija podržava HEVC, MV‑HEVC, H.264, HDR s Dolby Vision, HDR10 i HLG.

Baterija bi trebala izdržati do 2 sata opće uporabe, dok će pri gledanju videa izdržati do 2,5 sati, a dobro je što se headset može koristiti tijekom punjenja baterije.

Apple Vision Pro i VIDI 01

Dorađenost svakog detalja kako smo i naveli dovedena je do visokog stupnja što je i očekivano od Applea pa će vjerojatno drugi proizvođači mnoge detalje probati kopirati baš kako je svojevremeno bilo u svijetu pametnih telefona.

Ukratko da ne duljimo, pred nama su dani i tjedni s Appleovim headsetom na glavi pa ćete uskoro saznati iz prve ruke kome se isplati dati više od 3000 dolara za korištenje aplikacija čija se slika stapa sa stvarnim svijetom. 

Inače, Apple je već najavio da idućih godina planira izdavati nove pristupačnije headsetove koji će cijenom biti povoljniji za obične korisnike, tako da Apple Vision Pro možemo prvenstveno shvatiti kao predvodnika nove Appleove AR tehnologije. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Apple
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->