Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.09.2022. 18:18

IFA 2022 

VIDEO: Qualcommov Edge computing i WiFi 7

Na uvodnoj konferenciji IFA 2022 sajma svoje je nove proizvode i tehnologije prvi predstavio Qualcomm.

VIDEO: Qualcommov Edge computing i WiFi 7

Na uvodnoj "key" konferenciji IFA 2022 sajma u Berlinu prvi je nastupio Qualcomm koji je predstavio nove proizvode na koje se planira fokusirati u naredno vrijeme, a sve se može sažeti u jednostavan izraz: Edge computing.

07d22c3de9644e5229535ada9759869f_XL

Istaknut je novi Snapdragon 8+ Gen1, na kojem se osjeti promjena u trajanju baterije i do sat vremena korištenja na mobilnim uređajima, a istovremeno su se poboljšale i grafičke performanse. Sada 8K snimanje kao ni 144 Hz gaming više nisu problem na mobitelima nove generacije, uz umjerenu potrošnju energije. Qualcomm je istakao Samsung kao glavnog razvojnog partnera i posebno se osvrnuo na nove Fold4 i Flip4 telefone koje pogone njegovi čipseti.

snap_2

Samsungov potpredsjednik dr. Won-Joon Choi istakao je početak ozbiljnije kolaboracije s Qualcommom te najavio veći broj Samsung proizvoda sa Snapdragon hardverom za najbolji omjer performansi i mogućnosti. Istaknuto je da je globalno lansiranje Samsungovih proizvoda sa Snapdragon čipsetom bio korak unaprijed, a mi se možemo samo nadati da će i drugi njihovi proizvodi nositi ovaj čipset za najbolje performanse po traženoj cijeni i da će se naći i u uređajima koji se prodaju u našoj regiji.

Qualcomm je također rekao da mu je jedan od fokusa na wireless tehnologiji te smatra kako „last mile“ konektivnost uvijek mora biti bežična. Tu su naravno i performanse procesora i GPU-a, no fokusiraju se na cijelu obitelj novih mogućnosti koje im je teško uvijek istaknuti. To su Snapdragon Smart, Connect, Sound, Sight, Secure i Gaming.

snap_3

Istaknuli su i fokusiranost na obradu AI podataka s NPU procesorom koji obrađuje te podatke. Danas mnogi mobiteli koriste ove mogućnosti, od poboljšanja bežičnog signala, optimizacije potrošnje baterije, eliminacije pozadinskog šuma, pa sve do fotografiranja.

Qualcomm je tako istakao svoj rad na povezivosti, odnosno platformi pod nazivom Snapdragon Connect. To je platforma koja će s vremenom biti unutar svakog elementa, od 5G modema, WiFi rutera, antena i ostalih komponenti, kako bi mreža podržala multi-gigabitnu konekciju kada i gdje je ona najpotrebnija tako da svaki korisnik ima optimalno iskustvo.

WiFi 7

Novi standard nakon današnjeg WiFi 6e, WiFi 7 je spreman da uz 5G mrežu optimizira povezivost svakog uređaja na mreži pomoću AI-a.

snap_5

WiFi 7 će imati duplu propusnost spajanjem dva 160 MHz kanala na jednom uređaju između ostalih AI poboljšanja. Novi Snapdragon čipovi mobitelima će omogućiti i satelitsku komunikaciju u skorije vrijeme.

Metaverse

Qualcomm je istaknuo i novi spoj virtualnog sa stvarnim, Metaverse o kojem već dugo slušamo. Kako bismo mogli imati odlično iskustvo, Snapdragon svoje čipove želi ugraditi u još više AR i VR naočala te ostalih XR uređaja koji će omogućiti pristup Metaverseu. Ukratko rečeno, Facebookove naočale i headsetovi će i u budućnosti biti pogonjeni Qualcommovim procesorima, što je potvrdio i Mark Zuckerberg koji se virtualno uključio u konferenciju.

snap_7

Čitavu uvodnu konferenciju na ovogodišnjem IFA sajmu na kojoj je glavnu riječ imao Qualcomm možete pogledati u ovom videu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Qualcomm IFA 2022
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->