Nalazite se
  • Računala
  • Novosti
  • Tesla nadogradio superračunalo koje je sada sedmo u svijetu
Članak
Objavljeno: 18.08.2022. 01:45

Tesla 

Tesla nadogradio superračunalo koje je sada sedmo u svijetu

Teslino superračunalo zaduženo za umjetnu inteligenciju sada je nadograđeno za 28 posto po broju GPU-ova.

Tesla nadogradio superračunalo koje je sada sedmo u svijetu

Teslino superračunalo imalo je prije godinu dana 5.760 A100 GPU-a, a ta je brojka od tada porasla na 7.360 A100 GPU-a, što je dodatnih 1.600 GPU-a ili oko 28% povećanja.

Prema Teslinom inženjerskom menadžeru Timu Zamanu, ova nadogradnja čini AI sustav tvrtke jednim od 7 najboljih superračunala u svijetu po broju GPU-a.

Nvidia A100 GPU moćno je rješenje Ampere arhitekture namijenjeno podatkovnim centrima. Koristi istu GPU arhitekturu kao GPU serije GeForce RTX 30, koje su neke od najboljih grafičkih kartica trenutno dostupnih na tržištu. A100 dolazi s 80 GB HBM2e memorije, nudi do 2 TB/s propusnosti i zahtijeva do 400 W snage. Arhitektura A100 također je prilagođena za ubrzavanje zadataka uobičajenih za AI, analizu podataka i aplikacije za računalstvo visokih performansi (HPC).

22

Teslino AI superračunalo sada ima 7360 GPU-ova. Tesla nije javno usporedio svoje AI superračunalo, ali slično opremljen NERSC Perlmutter temeljen na GPU-u, koji ima 6144 Nvidia A100 GPU-a, postiže 70,87 Linpack petaflopa. Koristeći ovo i podatke iz drugih A100 GPU superračunala kao referentne točke performansi, HPC Wire procjenjuje da je Tesla AI superračunalo sposobno postići oko 100 Linpackpetaflopa.

Tesla ne namjerava dugoročno nastaviti putem Nvidia GPU arhitekture za svoja interna AI superračunala. Ovaj svjetski top-7 stroj prema broju GPU-a, samo je preteča nadolazećeg Dojo superračunala, koje je prvi najavio Elon Musk još 2020. Prije godinu dana vidjeli smo Tesla D1 Dojo čip, koji je dizajniran da zamijeni Nvidijine GPU-ove za "maksimalne performanse".

Tesla Dojo D1 je prilagođeni ASIC (integrirani krug za specifične aplikacije), prvenstveno namijenjen za obuku AI-a, i jedan je od prvih ASIC-ova u ovom području. Trenutačni testni čipovi D1 proizvedeni su na TSMC N7 tehnološkom procesu proizvodnje na 7 nanometara i sadrže oko 50 milijuna tranzistora.

Više informacija o Dojo D1 čipu i Dojo sustavu moglo bi se otkriti na simpoziju Hot Chips 22. kolovoza.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->