Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.01.2023. 09:38

PC 

Novi veliki pad PC tržišta

Podaci ukazuju da je prodaja novih PC računala pala ispod svih očekivanja.

Novi veliki pad PC tržišta

Tijekom COVID pandemije proizvođači i prodavači PC računala i hardvera imali su puno razloga za zadovoljstvo, jer su ljudi zbog ostanka kod kuće i rada od kuće u 2020. i 2021. kupovali PC-je više nego u proteklih više od deset godina.

Kako je ova zdravstvena pošast počela posustajati, tako su se i stvari vratile na "pravo normalno", pa je očekivano posustala i PC prodaja.

Prema novim podacima koje je objavio IDC za protekli kvartal, pad prodaje novih PC računala je veći od svih predviđanja analitičara, jer je zabilježena 28,1 posto manja prodaja nego u istom kvartalu godine prije, s prodanih 67,2 milijuna uređaja u čitavom svijetu, što je usporedivo s četvrtim kvartalom 2018. godine.

Lenovo je i dalje na vrhu po prodaju računala na svijetu i drži udio od 23 posto svih prodanih uređaja, dok je drugi HP s 19,6 posto. Dell je zabilježio najveći kvartalni pad od 37,2 posto, no uspio je ostati ispred Applea, koji je imao najmanji pad s prodanih 7,7 milijuna uređaja, u usporedbi s četvrtim kvartalom 2021. kada je prodao 7,5 milijuna računala.

Na petom mjestu je ASUS, koji s prodanih 4,8 milijuna PC-a bilježi kvartalni pad od 20,9 posto u odnosu na isto razdoblje iz godine prije.

Vezani sadržaji
Ključne riječi IDC PC tržište
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->