Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Kineski nebeski vlak levitira bez struje
Članak
Objavljeno: 16.08.2022. 10:56

Sky Train 

VIDEO: Kineski nebeski vlak levitira bez struje

Nova kineska inačica maglev vlaka lebdi bez energije iznad tračnica s permanentnim magnetima.

VIDEO: Kineski nebeski vlak levitira bez struje

Nova testna dionica Sky Traina u južnoj Kini donosi prvi transportni sustav maglev na svijetu koji koristi trajne magnete umjesto elektromagneta. Sposoban je držati svoje viseće vagone ispod tračnica neograničeno vrijeme i to bez ikakvog napajanja. "Nebeski vlak" je razvijen u suradnji kineskog sveučilišta Jiangxi University of Science and Technology i državne kompanije China Railway Science & Industry Group.

Prednosti maglev sustava javnog prijevoza prilično su jasne. Gotovo su nečujni, potrebno im je malo održavanja i eliminiraju otpor trenja uslijed kotrljanja, pa troše manje energije za ubrzavanje.

S druge strane, ne pojavljuju se tako često u uslugama sporog gradskog prijevoza, budući da energija koja se koristi za levitaciju konvencionalnog maglev vlaka dodaje otprilike 15% troškovima energije pri gradskim brzinama u usporedbi s podzemnom željeznicom ili tramvajem.

leteći vlak

No to vrijedi samo ako koristite elektromagnete. Trajni magneti isporučuju svoje magnetske sile konstantno, pod uvjetom da si možete priuštiti rijetke metale koji su potrebni za izradu permanentnih magneta. Kina ima gotovo 40% svih poznatih svjetskih rezervi rijetkih zemljanih elemenata, vadi mnogo više ovih metala od bilo koje druge zemlje i apsolutno dominira u lancu prerade i opskrbe. Samo šest državnih kineskih kompanija proizvelo je 85% rafiniranih rijetkih metala u svijetu 2020. godine.

Stoga nije čudno da je eksperimentalni "nebeski vlak" Sky Train koji koristi tu tehnologiju predstavljen prošli tjedan upravo u okrugu Xingguo u Kini, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Testna linija je dužine od samo 800 metara i izgrađena je na čeličnim stupovima koji "prugu" drže na visini od 10 m iznad tla. Vlak s dva vagona koji prevozi do 88 putnika magnetski je obješen ispod tračnice, te klizi tiho i bez trenja između povišenih putničkih platformi brzinom do 80 km/h. Nakon završetka probnih vožnji, bit će proširen na trasu od 7,5 km s najvećom brzinom od oko 120 km/h

leteći vlak 2

Jedna od prednosti novog transporta je što košta otprilike desetinu onoga koliko košta podzemna željeznica, čak i računajući velike iznose uključenog rijetkog neodimija.

Dodatna prednost je u trajnosti sustava, jer magnet pojačan neodimijem gubi manje od 5% svog magnetizma u 100 godina.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Kina Maglev Sky Train trajni magneti
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->