Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: BMW iX Flow mijenja boju na pritisak gumba
Članak
Objavljeno: 09.01.2022. 10:46

CES 2022 

VIDEO: BMW iX Flow mijenja boju na pritisak gumba

Za kameleonski efekt mijenjanja boje BMW je koristio tehnologiju kakva se nalazi u zaslonima e-readera.

VIDEO: BMW iX Flow mijenja boju na pritisak gumba

BMW je na ovogodišnjem CES-u predstavio električni automobil BMW iX Flow, koji dolazi s prilično originalnom značajkom mijenjanje boje (ili uzoraka boje) na pritisak gumba.

Promjena boja vozila omogućena je posebno razvijenim pokrovom, odnosno bojom na karoseriji koja koristi tehnologiju zaslona e-readera.  Kada se na pritisak gumba stimulira električnim signalima, elektroforetska tehnologija donosi različite pigmente u boji na površinu, uzrokujući da površina ili određeni dijelovi poprime željenu boju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Na prototipu vozila BMW je demonstrirao samo mijenjanje tonova crne i bijele boje, no u budućnosti bi se tehnologija mogla proširiti na čitav RGB spektar boja.

Ako se pitate kakvu biste konkretnu korist mogli imati od ove tehnologije, BMW kaže da osim zanimljivih vizualnih opcija praktična primjena može biti u vidu prilagodbe prema vremenskim uvjetima, pa primjerice, za vruće sunčane dane možete uključiti svjetliju boju koja će spriječiti preveliko zagrijavanje auta.

Osim na karoseriji, promjenjiva boja je na BMW iX Flow prototipu stavljena i na naplatke (radkape), a jedino nismo sigurni je li tehnologija uopće legalna jer u prometnoj knjižici pod boja zasad još ne postoji opcija promjenjiva.

Vezani sadržaji
Ključne riječi BMW CES 2022 BMW iX Flow
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->