Nalazite se
  • Pop Tech
  • Tenisice izrađene od emisija ugljika
Članak
Objavljeno: 26.09.2022. 15:42

Cloudprime 

Tenisice izrađene od emisija ugljika

Cloudprime tenisice razvijene su u suradnji švicarske tvrtke Om i nekoliko europskih i američkih kompanija.

Tenisice izrađene od emisija ugljika

U današnje doba već postoji više sustava koji hvataju štetne emisije ugljika iz atmosfere, no mnogi ljudi se pitaju za što se koristi taj "zarobljeni ugljik"? Eto, na primjer, švicarska tvrtka On proizvodi sportsku obuću od toga.

Točnije, On koristi CleanCloud etilen vinil acetat (EVA) pjenu dobivenu iz ugljika u međupotplatu svojih nadolazećih Cloudprime tenisica za trčanje. Obično je taj dio tenisice izrađen od pjene na bazi nafte, čija proizvodnja zapravo doprinosi globalnoj emisiji ugljika.

On i njegovi partneri, američka tvrtka za hvatanje ugljika LanzaTech, austrijski proizvođač plastike Borealis i francuska inženjerska tvrtka Technip Energies, razvili su tehnologiju koja to omogućuje.

c1

Proizvodnja CleanCloud pjene započinje LanzaTech sustavom koji hvata emisije iz izvora kao što su čeličane. U patentiranom procesu fermentacije, posebno odabrane i prirodne bakterije naknadno pretvaraju taj plin u tekući etanol.

Technip zatim dehidrira taj etanol, nakon čega ga Borealis polimerizira u obliku malih plastičnih kuglica, a zatim koristi te pelete u proizvodnji pjene.

c2

Vanjski potplat će biti sastavljen od termoplastičnog poliuretana (TPU) koji je kemijski recikliran od plastičnog otpada nakon upotrebe od strane kalifornijske startupe Novoloop, a ako sve bude išlo po planu, gornji dio će biti izrađen od tekstila na bazi poliestera dobivenog emisijom ugljika koji proizvodi francuska tvrtka Fairbrics.

Trenutno nema informacija o tome kada će Cloudprime tenisice biti komercijalno dostupne ili po kojoj cijeni.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ugljik tenisice emisije Cloudprime
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->