Nalazite se
  • Pop Tech
  • Sve što trebate znati o USB-C kod iPhone 15
Članak
Objavljeno: 13.09.2023. 15:00

Apple Wanderlust

Sve što trebate znati o USB-C kod iPhone 15

Apple se napokon riješio Lighting porta i zamijenio ga USB-C utorom u cijeloj seriji iPhone 15 uređaja

Sve što trebate znati o USB-C kod iPhone 15

Otkriveni na Appleovom događaju Wanderlust u utorak 12. rujna, ova četiri telefona (iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max) sada će se puniti i omogućavati prijenos podataka putem najčešće korištene fizičke veze na pametnim telefonima.

Apple je možda bio spor u donošenju ove odluke, ali to je značajna promjena. Stoga ćemo u ovom članku objasniti što je USB-C, zašto je važan za iPhone i kakve su razlike između standardnih i Pro modela.

Također je bitno za napomenuti kako Appleovi prijenosnici MacBook već koriste USB-C tehnologiju.

Apple-iPhone-15-Pro-lineup-USB-C-connector-cable-230912

Što je USB-C?

USB-C je najnoviji univerzalni standard za žičano spajanje pametnih uređaja. Kupite li pametni uređaj u 2023. godini – bez obzira je li to najbolji Android telefon, laptop ili pametni zvučnik – vjerojatno će imati port koji podržava punjenje i prijenos podataka preko USB-C.

USB-C ima ukupno 24 pina, od čega ih je 16 za prijenos podataka, četiri za punjenje i četiri za uzemljenje. USB-C kabel možete prikopčati s bilo koje strane – nije bitno na koju stranu je okrenut.

USB-C nije standard za brzinu prijenosa podataka tako da ne možete znati koliko određeni USB-C kabel prenosi podatke bez gledanja u odgovarajući broj uz koji dolazi, a koji ukazuje na njegovu brzinu. Postoji niz različitih USB-C kablova, uključujući USB 2.0, 3.0 i Thunderbolt 4; dok je navodno već i Thunderbolt 5 u razvoju s još višim brzinama prijenosa.

U listopadu 2022. je Europska unija finalizirala zakon koji zahtijeva od tvrtki da uključe univerzalni USB-C port za punjenje na svu novu tehnologiju koja se prodaje u zemljama Unije, počevši s krajem 2024. godine.

iPhone je dobio USB-C

Apple se čvrsto držao Lighting porta; nikako nije htio prihvatiti USB-C iako je više-manje postao standard na velikoj većini Android telefona. Međutim, novi zakon Europske unije vjerojatno je natjerao Apple na korištenje USB-C, iako to dakako nisu nikad potvrdili.

Što to znači za iPhone 15?

Ukratko, imat ćete uobičajen način povezivanja zbog kojeg nećete morati imati zaseban kabel i punjač za seriju iPhone 15 i svaku narednu seriju Appleovih mobitela. Također će poticati i veće brzine prijenosa podataka.

Postoji i mogućnost bržeg punjenja, ali Apple se nije izjasnio o toj problematici. Također ćete moći puniti različite dodatke putem USB-C porta, poput Apple AirPods slušalica.

Apple-iPhone-15-lineup-AirPods-Pro-2nd-gen-USB-C-connection-230912

Koja je razlika između USB-C porta na iPhone 15 i iPhone 15 Pro?

Kao što je već postalo tipično s Appleom i njihovim uređajima, postoji razlika u USB standardima između USB-C portova na iPhone 15 i iPhone 15 Pro modelima.

Tako će iPhone 15 i iPhone 15 Plus doći s USB 2.0 standardom povezivanja, koji je poprilično zastario, nudeći brzinu prijenosa podataka do 480 megabita po sekundi.

Apple-iPhone-15-lineup-color-lineup-230912

Za razliku od njih, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max imat će USB 3.0 standard povezivanja na svom USB-C portu, što će im dopuštati brzinu prijenosa podataka do 10 gigabita po sekundi. Tako da ako snimate dosta dugačkih videa i puno slika na svome iPhoneu i želite ih čim brže prebaciti na Mac ili vanjsku pohranu, vjerojatno ćete htjeti uzeti neki od Pro modela iPhone 15 serije.

Apple-iPhone-15-Pro-lineup-color-lineup-230912

Iako je jako dobro što je Apple napokon usvojio USB-C tehnologiju na iPhoneu, razlika između standardnih i Pro modela je frustrirajuća.

USB 2.0 je poprilično zastarjela tehnologija i poprilično je začuđujuće zašto se Apple odlučio za tako spori USB kontroler na iPhone 15 i iPhone 15 Plus modelima.

USB 3 standard USB-C povezanosti na Pro i Pro Max modelima ima puno više smisla jer na ovim telefonima slikate i snimate izrazito detaljne slike i videa. Stoga ćete htjeti brzu tehnologiju uz pomoć koje ćete lako moći prebaciti velike datoteke koje će vaš iPhone snimiti.

Apple-iPhone-15-Pro-lineup-ProRes-video-shoot-230912

Ovo nije jedina značajna razlika između standardnih i Pro modela serije 15. Pro modele će pogoniti jači A17 Pro čip, koji ima hardverski ray tracing za ultimativno gaming iskustvo i u mobilnim igrama.

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max također dolaze sa znatno unaprijeđenim kamerama - iPhone 15 Pro Max pogotovo, kod kojeg je Apple koristio tzv. "tetraprizme" kako bi ugurao leću od 120mm u njega.

Apple-iPhone-15-Pro-Max-Telephoto-camera-230912

Uz novu seriju iPhone uređaja, Apple je u utorak predstavio i novu liniju svojih pametnih satova Apple Watch

Apple-Watch-S9-carbon-neutral-lineup-230912
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->