Nalazite se
  • Pop Tech
  • Ovo je novi nevidljivi bespilotni zrakoplov
Članak
Objavljeno: 28.06.2024. 11:52

DARPA 

Ovo je novi nevidljivi bespilotni zrakoplov

Hibridno-električni zrakoplov bez posade iz programa SHEPARD trebao bi poletjeti ove godine.

Ovo je novi nevidljivi bespilotni zrakoplov

Američka vojna znanstvena agencija DARPA, ove godine namjerava započeti s prvim letovima nove bespilotne letjelice Shepard XRQ-73.

Ideja je da američka vojska dobije novi hibridni bespilotni dron s električnom propulzijom koji je dizajniran za dugu izdržljivost i visok stupanj nevidljivosti za neprijateljske radarske sustave, što znači da će biti namijenjen za izvođenje misija duboko u neprijateljskom teritoriju.

Zrakoplov koji djeluje poput manje inačice nevidljivog bombardera B-21, dobio je oznaku X-plane, a izrađen je od strane konzorcija predvođenog Northropom Grummanom.

darpa3

DARPA kaže da je ovo napredna verzija Great Horned Owl (GHO), iz programa Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA) koji podržava Istraživački laboratorij zračnih snaga (AFRL).

Za razliku od GHO drona koji je težio oko 180 kg, XRQ-73 je bespilotna letjelica Grupe 3, što znači da će imati težinu do 567 kg i maksimalnu brzinu do 463 km/h.

"Ideja koja stoji iza programa je iskoristiti nove tehnologije i smanjiti rizike integracije na razini sustava kako bi brzo sazrio novi dizajn letjelice dugog vijeka trajanja koja se može brzo staviti u pogon", rekao je voditelj programa SHEPARD Steve Komadina, koji je očito hrvatskog podrijetla.

Vezani sadržaji
Ključne riječi DARPA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->