Nalazite se
  • Pop Tech
  • Autonomni brod uspješno prešao Atlantik
Članak
Objavljeno: 08.06.2022. 16:46

Mayflower 

Autonomni brod uspješno prešao Atlantik

Nakon 40 dana putovanja i prijeđenih 3.500 nautičkih milja, Mayflower je stigao u Halifax u Novoj Škotskoj.

Autonomni brod uspješno prešao Atlantik

Nakon brojnih tehničkih problema, autonomni istraživački brod Mayflower uspješno je prešao Atlantski ocean, preplovivši 3.500 nautičkih milja (5.600 km) i stigao u Halifax, Nova Škotska, 5. lipnja.

Istraživači sa Sveučilišta Plymouth u Velikoj Britaniji prvi puta su otkrili planove za autonomni brod 2015. godine, koji bi isplovio s početne točke svog poznatog imenjaka Mayflower u Ujedinjenom Kraljevstvu i krenuo u Plymouth, Massachusetts, na 400-godišnjicu originalnog putovanja.

Projekt je prikupio brojne globalne partnere, uključujući Nvidiju, neprofitnu organizaciju za istraživanje oceana ProMare i IBM, da naprave 15-metarski trimaran i instaliraju AI Captain pametni upravljački sustav  zajedno sa šest kamera s AI-jem, 15 sporednih računalnih sustava, više od 30 senzora i navigacijskim sustavom se sastoji od GNSS-a, IMU-a,radara, SATCOM-a, AIS-a i meteorološke stanice.

MAS+alone+4.1000

U lipnju 2021., plovilo bez posade krenulo je na svoje epsko putovanje, ali je pokušaj zapeo nakon samo tri dana krstarenja prosječnom brzinom od 7 čvorova na 450 nautičkih milja zbog problema s brodskim hibridnim solarno-električno-dizelskim pogonskim sustavom. Detaljna procjena utvrdila je da se kvar generatora ne može popraviti bez ljudske intervencije pa se Mayflower vratio u bazu.

Popravci su poduzeti i testiranje je nastavljeno u rujnu, s još jednim pokušajem prijelaza planiranim za proljeće 2022. na sjevernoj hemisferi. A u rano jutro 27. travnja, Mayflower je ponovno krenuo iz Turnchapel Wharfa u Plymouthu na trotjedno putovanje u Sjedinjene Države. Ne u Plymouth, kao što je prvobitno planirano, već ovaj put ide prvo prema Virginiji, a zatim prema Washingtonu.

Nažalost, 6. svibnja ponovno je došlo do mehaničkog problema s generatorom i donesena je odluka da se brod uputi u Hortu na Azorima radi popravka. Nakon što je čekao da se poprave dva značajna niskotlačna sustava, zapovjedni centar u Plymouthu izveo je daljinski ponovno pokretanje nekoliko tjedana kasnije i pokušaj prijelaza se nastavio.

MAS 1920x1080

Činilo se da je preostalo putovanje od 2000+ milja prolazilo bez problema, sve dok 28./29. svibnja nije otkriven problem sa sustavom punjenja baterija za generator i Mayflower je preusmjeren u Halifax u Novoj Škotskoj, Kanada. Plovilo je potom ušlo u luku u nedjelju 5. lipnja.

"Naše je putovanje je bilo bogato događajima i izazovno", rekao je ProMare na LinkedInu. "Zato smo oduševljeni što je naš brod dovršio izazov izdržljivosti da bude prvi autonomni brod koji je samostalno prešao Atlantski ocean."

Izvor: IBM

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->