Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.07.2024. 13:29

Biznis ili strah? 

Zašto Elon Musk nije bio u svemiru

Šef SpaceX-a je mogao više puta letjeti u svemir svojim raketama, ali i nekog razloga to nije učinio.

Zašto Elon Musk nije bio u svemiru

Šef Tesle i SpaceX-a Elon Musk još uvijek nije išao stazama Jeffa Bezosa i Richarda Bransona, koji su svojim letjelicama letjeli u svemir, mada su njegove rakete i letjelice tehnološki znatno ispred Blue Origina i Virgin Galactica.

Mada Musk već godinama izbjegava direktno odgovarati na novinarska pitanja o tome zbog čega nije letio u svemir i kada bi to mogao učiniti, postoje brojne teorije koje "drže vodu", no on je jedini koji na to pitanje može odgovoriti. Ako želi.

Prema jednoj teoriji Musk se plaši letjeti jer ni sam ne vjeruje u sigurnost svojih raketa. To nam se ne čini jako vjerojatno, jer je svojim poslovnim strategijama već puno puta pokazao da mu ne nedostaje hrabrosti, obzirom da je više puta bio u situacijama kada su mu tvrtke poput Tesle i SpaceX-a bile na rubu bankrota ali on niti u jednom trenutku nije odustajao od svojih planova već je uporno ustrajao dalje čak i u trenucima kada prodaja Tesla automobila nije išla dobro, kao niti u trenutku kada su mu prve rakete eksplodirale jedna za drugom, prije nego što su se uopće približile svemiru.

Druga teorija koja je malo vjerojatnija je da Musk ne može na duže vrijeme ostaviti svoje biznise da funkcioniraju bez njega. Naime, astronauti koji su do sada letjeli u svemir i na ISS njegovim Falcon 9 raketama i Dragon letjelicama, morali su prije leta proći intenzivan trening u trajanju od 15 mjeseci, koji im nije ostavio puno mjesta i vremena za bilo kakve druge aktivnosti.

To znači da bi Musk morao ostaviti Teslu, SpaceX i druge svoje tvrtke da funkcioniraju bez njega duže od godinu dana, a control freak poput njega si to nikako ne može dopustiti, posebice stoga jer mu je jedna od karakteristika da ne vjeruje previše ljudima.

Zapravo, Musk si je već uplatio kartu za let Bransonovim Virgin Galacticom, no za to nije potrebna neka posebna obuka, jer se radi o kratkom letu u kojem se putnici prevoze poput kofera kako bi nekoliko minuta mogli uživati u bestežinskom stanju, kao što su to učinili Branson, Bezos, pa čak i devedesetogodišnjak William Shattner, legendarni kapetan Kirk iz Zvjezdanih staza.

Stoga postoji mogućnost da im se isti način pridruži i Musk, mada je upitno koliko bi ga to uopće zanimalo jer je to u osnovi let avionom na "malo" veću visinu, a ne pravi svemirski let.

I na kraju dolazimo do teorije koja nam se čini najvjerojatnija, jer ju je i sam Musk podržao nekim svojim izjavama.

Naime, Musk je više puta izjavio da bi osobno volio sudjelovati u nekoj povijesnoj misiji poput odlaska u orbitu Mjeseca i slijetanja na Mjesec, ali najveća želja mu je stići do Marsa.

"Od raznih mjesta na kojima bih mogao poginuti u svemiru, Mars mi je nekako najbolja opcija", rekao je Musk u jednom intervjuu prilikom predstavljanja misije koja će u orbitu Mjeseca dovesti jednog japanskog milijardera i njegovo društvo.

I za kraj možemo reći s velikom dozom sigurnosti da će Musk sigurno jednog dana stići u svemir. Hoće li to biti danas, sutra ili za koju godinu, to sve isključivo ovisi o njegovoj volji, obzirom da već odavno raspolaže sa svime što mu je potrebno za takav pothvat.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi Elon Musk
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->