Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.03.2023. 14:23

Ren Xiaorong 

Virtualna AI voditeljica promiče kinesku politiku

Kineski nacionalni medij lansirao je prvu virtualnu voditeljicu vijesti pogonjenu umjetnom inteligencijom.

Virtualna AI voditeljica promiče kinesku politiku

Ren Xiaorong je prva virtualna voditeljica vijesti pogonjena AI-jem koju je predstavio kineski državni medij People’s Daily. Voditeljica čita vijesti unutar AI aplikacije i zasad je u stanju odgovarati samo na pitanja korisnika vezanih uz godišnju plenarnu sjednicu Nacionalnog narodnog kongresa i Kinesku narodnu političku savjetodavnu konferenciju koja se održavala ovaj tjedan.

Putem aplikacije People's Daily možete zatražiti od Ren Xiaorong da vam kaže više o raznim temama koje su obrađene tijekom dvije sesije, a uključuju obrazovanje, prevenciju epidemije, stanovanje, zapošljavanje, zaštitu okoliša i mnoga druga pitanja.

REN 2

Ren Xiaorong je interaktivna u vrlo ograničenoj mjeri. Korisnici mogu odabrati teme o kojima žele saznati više, ali aplikacija još ne dopušta postavljanje specifičnih pitanja, jer su je programirali da bude u skladu sa stavovima kineske komunističke partije, pa ne možete očekivati nikakve kritične stavove, što uvelike ograničava njezine AI mogućnosti. 

S druge strane, ovo nam pokazuje smjer u kojem bi se TV vijesti u budućnosti mogle kretati, odnosno da bi nam jednog dana glavni izvor informacija mogli postati roboti i AI "novinari".

REN 3

Uostalom, puno puta s nam voditelji vijesti na TV-u djelovali kao roboti pa nas virtualne voditeljice uopće ne bi previše iznenadile, jer bi ponekad mogle djelovati više kao žive osobe u odnosu na mnoge ljude.

Dakako, Ren Xiaorong je zamišljena i realizirana isključivo kao instrument političke propagande, no bilo bi zanimljivo vidjeti neku voditeljicu ili voditelja vijesti koji bi radio na pogon nekog objektivnijeg i neutralnijeg AI-ja poput GPT-4 umjetne inteligencije.

Ako želite vidjeti Ren u akciji, na svojem mobitelu posjetite ovu poveznicu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->