Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.07.2011. 04:33

Srbija 

Srbija uvodi porez na hamburgere?

Srbija uvodi porez na hamburgere?

Prema pisanju medija u Srbiji, ministar zdravlja Zoran Stanković ozbiljno razmišlja o uvođenju poreza na nezdravu hranu i piće, odnosno na sve proizvode s visokom količinom šećera, soli i kofeina.

Zakon bi se prepisao iz modela Mađarske, koje je prekjučer uvela takav porez, koji građani nazivaju "hamburger porez". Mađarska će sve proizvode koji budu proglašeni nezdravom hranom od sada oporezivati s 5 do 20% ukupne cijene, a slične mjere postoje i u nekoliko drugih zemalja u svijetu, poput Danske i Švicarske, koje su uvele porez i na nezdrave masnoće.

 U Kaliforniji je zabranjeno dijeliti igračke uz hamburgere McDonaldsa, kako se djecu ne bi poticalo na konzumiranje nezdrave hrane 

U SAD, koje su najveći potrošač nezdrave hrane, ne postoji nikakav porez na takve sastojke, no savezna država Kalifornija zabranila je dijeljenje igračaka djeci u lancima brze prehrane McDonalds, s ciljem da ih se ne potiče na konzumiranje.

Mada u Srbiji takvi proizvodi nisu obilježeni, niti je obavezno navoditi koliko i kakvih masnoća sadrže, ministar Stanković je izjavio kako će ozbiljno razmisliti da vladi Srbije predloži slične mjere kao u Mađarskoj.

Sve nas je bilo strah objaviti ovu vijest, jer ako je pročitaju članovi naše vlade, mogli bi se dosjetiti uvesti takve poreze koji bi dodatno opteretili građane i omogućili priliv love u državnu blagajnu, pod krinkom brige za naše zdravlje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->