Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.07.2013. 10:38

Antihakerski zakon 

Europski parlament uvodi strože kazne za hakiranje

I hrvatski zastupnici digli ruku za uvođenje drastičnijih kazni namijenjenih cyber kriminalcima.

Europski parlament uvodi strože kazne za hakiranje

Među prvim zadaćama koje su hrvatski zastupnici u EU parlamentu obavili nakon ulaska Hrvatske u EU, bilo je jučerašnje glasanje za prijedlog uvođenja strožih zakona i većih kazni za hakiranje u svim zemljama članicama Europske unije.

Zastupnici su s 541 glasom za i 91 protiv prihvatili prijedlog Europske komisije, koja traži da minimalna kazna za hakiranje informacijskih sustava iznosi 2 godine zatvora, a ako vas se ulovi u kreiranju botnet mreže sjedit ćete u Remetincu 3 godine, dok ćete u slučaju hakiranja sustava važne infrastrukture biti kažnjeni s 5 godina boravka iza rešetaka.

Pored novom zakonu kažnjavat će se i one tvrtke ili organizacije koje unajme hakere za špijuniranje konkurencije, pa će njihovi vlasnici ili predstavnici uprave završiti u zatvoru kao naručitelji kriminalnih radnji.

Valja naglasiti da u svim državama članicama EU ovaj zakon neće stupiti odmah na snagu, jer je Europski parlament svim zemljama dao rok od dvije godine da ga usaglase sa svojim zakonodavstvom.

Evo kako su hrvatski eurozastupnici započeli zarađivati svoje skromne plaće, no to se ne može reći i za naše prevoditelje u press uredu parlamenta, jer je priopćenje na hrvatskom jeziku barem dva puta skraćeno u odnosu na originalni tekst.

Izvor: Europski parlament ENG / HR

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->