Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.02.2023. 09:13

Bard 

Bard je Googleov odgovor na ChatGPT

Googleov novi AI će korisnicima stići kao eksperimentalni servis umjetne inteligencije za konverzaciju.

Bard je Googleov odgovor na ChatGPT

Zahvaljujući prvenstveno ChatGPT chatbotu, ovih dana o umjetnoj inteligenciji pričaju ljudi od kojih to nikada ne biste očekivali pa sad u javnom prijevozu i dućanima mješovite robe možete slušati rasprave o tome hoće li nam AI uzeti sve poslove, uništiti kreativnost te nas naposlijetku počistiti s planeta.

Konkurentski timovi koji razvijaju AI time se ne bave, već je njihov cilj čim prije napraviti umjetnu inteligenciju koja će biti bolja od chatbota tvrtke OpenAI.

Mežu njima prednjači Google za koga se već zna da priprema svoj AI odgovor, a sada znamo i kako će se zvati. Google je objavio da se njegov chatbot zove Bard, a više o njemu bismo trebali saznati na predstojećem Google Presents događanju u Parizu.

"Bard će služiti kao eksperimentalna konverzacijska AI usluga", navodi Googleovog izvršni direktor Sundar Pichai u svojem blog postu. "Izgrađen je na Googleovoj postojećoj platformi "Jezični model za aplikacije dijaloga" (LaMDA), koju je tvrtka razvijala posljednje dvije godine.

Bard nastoji spojiti širinu svjetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću naših velikih jezičnih modela". Oslanja se na informacije s weba kako bi pružio svježe odgovore visoke kvalitete", dodaje šef Googlae.

 Hoće li to oslanjanje na internet rezultirati netrpeljivim ili rasističkim ponašanjem, kao što je to činio svaki chatbot prije njega, ostaje za vidjeti.

Program neće biti jednostavno dostupan svima na internetu kao što je bio ChatGPT. Google počinje s izdavanjem lagane verzije LaMDA, koja zahtijeva daleko niže sistemske zahtjeve, za odabranu skupinu pouzdanih korisnika. "Kombinirati ćemo vanjske povratne informacije s našim vlastitim internim testiranjem kako bismo bili sigurni da Bardovi odgovori zadovoljavaju visoke standarde kvalitete, sigurnosti i utemeljenosti na informacijama iz stvarnog svijeta", rekao je Pichai. "Uzbuđeni smo zbog ove faze testiranja koja će nam pomoći da nastavimo učiti i poboljšati Bardovu kvalitetu i brzinu."

Razgovaranje s korisnicima interneta samo je sljedeći korak u Googleovom razvoju umjetne inteligencije. Pichai napominje da ćemo "u pretraživanju vidjeti značajke koje pokreće AI koje destiliraju složene informacije i višestruke perspektive u lako probavljive formate, tako da možete brzo razumjeti veliku sliku i naučiti više s weba". Dodao je da će takve značajke uskoro biti dostupne korisnicima. Odabrani programeri bit će pozvani da sljedeći mjesec istraže komercijalni API koji radi na LaMDA, nazvan Generative Language API.

Google kaže da će Bard biti u stanju devetogodišnjaku razumljivo objasniti najveća otkrića James Webb teleskopa. Cool.

Koliko će Bard doista biti pametan i na kakva će nam pitanja o budućnosti čovječanstva i svemira odgovarati saznat ćemo uskoro. Nadamo se samo da neće pisati hrvatske pop pjesme.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Google AI Bard
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->