Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.09.2023. 10:23

Heart on My Sleeve

AI generiranu Drake i The Weeknd pjesmu za Grammyja

Pjesma „Heart on My Sleeve“ predana je na razmatranje za Grammyja u kategorijama Najbolja rap pjesma i Najbolja pjesma

AI generiranu Drake i The Weeknd pjesmu za Grammyja

Kako se plima sulude inovacije umjetne inteligencije nastavlja sudarati s našim društvom, glazba se pokazuje kao bojište. Nakon što je AI-generirana pjesma nazvana „Heart on My Sleeveimitirala vokale i stil Drakea i The Weeknda, ista ta pjesma je podnesena za nagradu Grammy.

Pjesma je razvijena od strane misteriozne osobe poznate samo kao Ghostwriter977 i sadrži vokale stvorene umjetnom inteligencijom. Sada se navodno Ghostwriter977 prijavio za nagradu na najprestižnijoj glazbenoj svečanosti u kategorijama Najbolja rap pjesma i Pjesma godine prema portalu Variety. Ova prijava došla je u vrijeme kad glazbena industrija još uvijek razmatra kako se nositi s egzistencijalnom prijetnjom umjetne inteligencije koja može zamijeniti ljudske producente, tekstopisce i skladatelje. Iako je pjesma brzo povučena sa streaming servisa, očito je potpuno prihvatljiva za razmatranje za Grammy nagradu.

„Znao sam odmah čim sam čuo tu pjesmu da će to biti nešto s čim ćemo se morati nositi s akademske strane, ali i s glazbenom zajednicom i industrijskog stajališta“, rekao je izvršni direktor Recording Academyja Harvey Mason Jr. za New York Times. Također je rekao: „Što se tiče kreativne strane, apsolutno je prihvatljiva jer ju je napisao čovjek“.

Ranije ovog ljeta, Mason Jr. je postavio nova pravila o tome kako će Recording Academy rukovati prijavama koje uključuju umjetnu inteligenciju. Mason Jr. je rekao da se glazba napravljena pomoću AI-a može prijaviti, ali samo ljudi koji su „znatno doprinijeli“ će zapravo biti nagrađeni. Na primjer, u kategoriji za pisanje pjesama kao što je Pjesma godine, većina nominirane pjesme morala bi biti napisana od strane ljudskog autora, a ne generativnim AI-om koji se temelji na tekstu kao što je ChatGPT. Budući da je Ghostwriter977 čovjek, oni bi osvojili nagradu, a ne The Weeknd ili Drake - iako nije jasno kako će glasači Grammyja reagirati na to što ih je računalo ismijalo.

Drake i The Weeknd nisu jedini umjetnici koji su bili oponašani pomoću računalnog programa. Ghostwriter977 nedavno je otkrio na Twitteru da je stvorio pjesmu s glasovima 21 Savagea i Travisa Scotta (i zvuči zastrašujuće točno). Istovremeno, lažne pjesme Franka Oceana prodavane su za tisuće dolara na internetu - te pjesme su predstavljene kao Oceanove neobjavljene pjesme ali su stvorene pomoću AI-a. Universal Music Group također je zamolio usluge za streaming da spriječe AI da pristupi glazbenim podacima kako bi zaustavili širenje treniranja AI-a da zvuči kao popularni glazbenici. Nedavno je Spotify također uklonio tisuće AI-generiranih pjesama s platforme.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->