Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.10.2021. 14:48

VIDI.edu 

VIDI ISTRAŽUJE: Najplaćenija IT zanimanja u Hrvatskoj

Istražili smo koje IT programe hrvatskim studentima nude AI Lipik, Algebra, Aspira, FER, FERIT, RIT, FOI, Sveučilište VERN’ i VSITE

VIDI ISTRAŽUJE: Najplaćenija IT zanimanja u Hrvatskoj

VIDI već 12 godina maturantima kroz poseban prilog VIDI.edu olakšava odabir idealnog tehnološkog učilišta na kojima bi mogli naučiti nove IT vještine i razvijati svoje Hi-tech karijere. Ove godine smo napravili i veliku kartu svih hi-tech učilišta u Hrvatskoj. 

VIDI 307 13

Razgovarali smo sa dekanima, profesorima i studentima 9 učilišta i došli do fenomenalnih odgovora što se nudi u Hrvatskoj i koliko su studenti zapošljivi. I dok procjene govore da će dvije trećine djece u osnovnoj školi raditi u zanimanjima koja trenutačno ne postoje, jasno je da je zadatak visokoškolskih ustanova koje pripremaju studente za profesionalno tržište informatičke radne snage vrlo zahtjevan. Ono što je pozitivno kod hrvatskih tehnoloških učilišta i fakulteta je agilnost i spremnost na promjene, a VIDI je i ove godine „priveo“ devet najznačajnijih hrvatskih tech učilišta. Provjerili smo prate li recentne tehnološke trendove i kako odgovaraju na ključni izazov, a to je pripremiti studente na poslove koji još ne postoje ili su tek nastali.

Što studentima nudi 9 najboljih hrvatskih IT učilišta možete pogledati u našem VIDI.edu digitalnom prilogu na ovoj poveznici. 

Prakse, projekti, novi smjerovi

Pristup svake od institucija je drugačiji, ali smo ohrabreni povratnim informacijama koje hrvatske IT tvrtke daju o kadrovima koji im s fakulteta dolaze. Gotovo svi studijski programi 8 učilišta, veliki naglasak stavljaju na praksu u konkretnim tehnološkim tvrtkama gdje se studenti imaju priliku upoznati kako teorija izgleda u svakodnevnom radu. Osim prvih kontakata sa stvarnim poslovima i zadacima koje trebaju riješiti, tu se stječu vrijedna poznanstva i nije rijedak slučaj da studenti ostaju raditi u tvrtkama u kojima su odradili praksu.

cherrydeck-rMILC1PIwM0-unsplash

Projektni pristup i interdisciplinarnost još su dvije kategorije kojima se pokušava obogatiti onaj temelj, a to je bazično znanje o predmetu. Budući da se u većini kompanija na projektima radi u timovima, ovakav pristup također priprema studente na buduće radno okruženje. Osim tehničkog izvođenja nastave, veliki se napori ulažu u usvajanje novih tehnologija i uvrštavanje aktualnih trendova u nastavni program. Tako se otvaraju studijski programi za Podatkovnog znanstvenika, IoT, ali se i dijelovi trendova kao što su machine learning, umjetna inteligencija, podatkovna znanost, bioinformatika i drugi, inkorporiraju u postojeće studijske programe.

Za što se specijalizirati i koji su najplaćeniji programski jezici?

Informatika je vrlo širok pojam, a ako kažemo tehnološki fakulteti to se još dodatno proširuje. Jedna od niša koje smo detaljnije istražili ove godine je development i programski jezici. Na pratećoj infografici možete proučiti koji su trenutačno najpopularniji i najplaćeniji programski jezici, pri čemu na ovoj svjetskoj statistici postoje i mnogi jezici koji se u našim kompanijama još možda i ne koriste.

Opširniji članak o ovoj temi napravio je naš kolega i programer sa dugogodišnjim iskustvom Nenad i možete ga pogledati na ovoj poveznici.

Za potrebe našeg priloga VIDI.edu o tech učilištima proveli smo i anketno istraživanje na 30-ak hrvatskih IT kompanija u kojemu smo provjerili koliki je raspon plaća za pojedine kategorije razvojnih inženjera. Neke će brojke iznenaditi posebno naravno bitna razlika plaća jednog junior i senior developera, a ovih drugih nedostaje na tržištu unatoč relativno velikim plaćama koje očito nisu još u skladu s odgovornošću koju takva pozicija ima u timu.

VIDI istraživanje - Koliko zapravo zarađuju pojedini developeri u hrvatskim IT tvrtkama?

Završili ste studij računarstva i odradili u slobodno vrijeme dodatne edukacije, možda i praksu u nekoj tvrtki, te ste spremni za nišnu specijalizaciju? Samo koji programski jezik odabrati? Ako vam naša infografika u tome nije pomogla, jer smo za izvore koristili svjetske podatke, možda vam pomogne naše istraživanje u kojem smo istražili najplaćenije IT poslove u Hrvatskoj. Na uzorku od 30 hrvatskih developerskih kompanija proveli smo istraživanje o rasponu plaća za junior, middle i senior stručnjake po programskim jezicima.

U tablici možete vidjeti podatke o prosječnim plaćama, što vam može pomoći u odabiru idealnog smjera za specijalizaciju ili možda za promjenu s jednog na drugi razvojni jezik.

Najplaćeniji IT poslovi u Hrvatskoj

Suradnja s fakultetima je ključna za tvrtke a primjer kako to rade Rimac automobili, KONČAR i Ericsson NT možete vidjeti u ovom članku.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->