Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.12.2021. 16:50

Intervju 

Matija Srbić: COGSTEPS platforma za razmjenu ideja

Cilj projekta je spojiti znanstvenu zajednicu iz Hrvatske, Slovenije i Austrije sa startup ekosustavom.

Matija Srbić: COGSTEPS platforma za razmjenu ideja

U zagrebačkom poduzetničkom inkubatoru ZICER javnosti je predstavljena web platforma COGSTEPS (Crossing the Gap: Startup education and support for PhD students, researchers and scientists), čiji cilj je pomoći i olakšati znanstvenicima iz Hrvatske, Slovenije i Austrije pokretanje startup tvrtki.

2 Matija Srbić

Matiju Srbića, programskog voditelja projekta COGSTEPS i voditelja FER-ovog startup inkubatora SPOCK, zatražili smo malo više detalja o tome kako bi projekt trebao spojiti znanstvenu zajednicu iz Hrvatske, Slovenije i Austrije sa startup ekosustavom i kako će biti riješena autorska prava u slučaju komercijalizacije.

Kako će u COGSTEPS-u biti reguliran „Intelectual properties“ u slučaju da znanstvenik zaista doprinese svojim pronalaskom ili istraživanjem komercijalizaciji tog projekta u koji se uključio preko platforme?

Cilj platforme je pokrenuti interakciju i razmjenu ideja između stručnjaka iz različitih područja. Želimo omogućiti znanstvenicima da prikupe ideje za primjenu razvijenih inovacija u područjima o kojima uopće nisu razmišljali, da na brz način ispitaju poslovni potencijal svojih ideja ili da se povežu sa stručnjacima iz drugih područja koji su im nužni za uspješnu komercijalizaciju inovacije. Dakle svrha platforme je da pokrene nastanak ideja i novih suradnji te poveća broj znanstveno-istraživačkih timova koji će se uključivati u naše programe poput SPOCK-a ili programa koje ćemo organizirati kroz COGSTEPS. Kroz te programe onda dobivaju adekvatnu pomoć u različitim segmentima razvoja startupa, uključujući savjete za regulaciju intelektualnog vlasništva

Koliko će tvrtke plaćati kako bi imale pristup platformi i znanstvenoj zajednici, a nisu osnivači ili strateški partneri u COGSTEPS-u?

Što se tiče sudjelovanja poduzeća na platformi COGSTEPS, o svim njihovim pravima i obavezama ćemo razmišljati nakon što platforma zaživi, odnosno krene ju koristiti dovoljan broj istraživača, znanstvenika, inkubatora i VC fondova. Za sada nam je primaran cilj provjeriti kako platforma funkcionira s ove četiri vste korisnika, a nakon toga planirati nadogradnje. Što se tiče sudjelovanja poduzeća u deep-tech startup ekosustavu kojeg gradimo, u prvom kvartalu sljedeće godine ćemo imati definirane ponude za njihovo uključivanje kroz venture builder model.

Hoće li platforma biti okrenuta svim istraživačima u svijetu bez ograničenja i postoji li nešto slično što već funkcionira na sličan način u svijetu a bilo je uzor za razvoj ovog projekta?

Ideja je da platforma bude otvorena za cijelu EU jer se ipak radi o Erasmus+ projektu, ali svakako bi nam bilo drago da se proširi i van granica Europe. Naravno da već postoje slična rješenja - neke od ovih funkcionalnosti nudi LinkedIn, neke F6S, neke YCombinatorova platforma za Startup School. Postoji i plaforma Innovtion Radar na kojoj se mogu naći inovacije koje traže partnera za komercijalizaciju. Ono što nismo vidjeli je jasno definiran i vođen put kroz niz koraka koji korisniku platforme COGSTEPS omoguavaju da iskoristi svoje stručno znanje za poketanje startupa.

Postoje li ugrađeni neki mehanizmi zaštite od industrijske špijunaže s obzirom da će tvrtke morati prezentirati svoj problem prilično otvoreno a za koji traže pomoć znanstvene zajednice?

Za sad nije planirano da tvrtke predstavljaju svoje izazove na platformi COGSTEPS. Plan je tu mogućnost za povezivanje s istraživačima i znanstvenicima kroz rad na rješavanju takvih izazova ponuditi kroz naš venture builder program.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->