Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.03.2012. 11:52

Pravilnik RITT 

Jednostavnija trgovina i uvoz telekomunikacijske opreme

Danas u Hrvatskoj na snagu stupa novi Pravilnik o radijskoj i telekomunikacijskoj terminalnoj opremi.

Jednostavnija trgovina i uvoz telekomunikacijske opreme

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, donijelo je novi Pravilnik o radijskoj i telekomunikacijskoj terminalnoj opremi (RITT), po kojem fizičke i pravne osobe koje opremu uvoze ili je stavljaju na tržište, više nisu dužne ishoditi odobrenje HAKOM-a prije prvog uvoza. Sukladnost će se utvrđivati naknadno, nadzorom opreme koja se već nalazi na tržištu.

Ovim pravilnikom koji na snagu stupa danas uvelike se mijenja i olakšava postupak uvoza, te stavljanja navedene RITT opreme na tržište Republike Hrvatske.

Time se za poduzetnike ukida administrativna barijera i troškovi povezani s njom, a što bi u konačnici trebalo imati pozitivan učinak na tržište RiTT opreme, kao i na gospodarstvo Hrvatske u cjelini.

Pravilnikom se mijenja i uloga HAKOM-a u navedenom procesu. Naime, HAKOM više neće sudjelovati u postupku ocjenjivanja sukladnosti RiTT opreme, odnosno neće izdavati odobrenja za uvoz ili stavljanje na tržište, već će obavljati inspekcijski nadzor opreme koja se već nalazi na tržištu. Inspekciju će, kao i do sada, obavljati nadležni inspektor elektroničkih komunikacija.

S druge strane mjere zaštite u novom pravilniku su pooštrene, stoga će velike koristi imati i krajnji kupci.

Proizvođač ili osoba odgovorna za stavljanje RiTT opreme na tržište Republike Hrvatske obvezna je korisniku prigodom prodaje osigurati upute za uporabu na hrvatskom jeziku, opis tehničkih značajki, podatke o vrstama sučelja na koja se oprema može priključiti, te istaknuti upozorenje o mogućim ograničenjima uporabe radijske opreme, odnosno potrebi pribavljanja propisane dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra, kao i izjavu o sukladnosti s bitnim zahtjevima.

Novi pravilnik o RiTT opremi dostupan je putem internetskih stranica Narodnih novina.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->